Consultatie inzake voorontwerp monistisch bestuursmodel coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

De minister van veiligheid wil het monistische bestuursmodel, zoals onlangs geïntroduceerd voor bv en nv, ook mogelijk maken voor de coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij. Hierna volgt de aankondiging van de internetconsultatie.

Voorontwerp monistisch bestuursmodel coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

Het ambtelijk voorontwerp bevat een regeling waarmee het monistisch bestuursmodel wordt vastgelegd voor de coöperatie en de onderlinge waarborgmaatschappij.

Consultatie gegevens
Publicatiedatum 01-07-2013
Einddatum consultatie 16-09-2013
Type regeling Wet
Organisatie Veiligheid en Justitie

Doel van de regeling
De regeling voorziet in de mogelijkheid voor coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen om te kiezen voor een monistisch bestuursmodel. Bij een monistisch bestuursmodel zitten er zowel uitvoerende als niet uitvoerende bestuurders in het bestuursorgaan. Er is geen aparte raad van commissarissen. De regeling sluit aan bij het wettelijke monistisch bestuursmodel voor de NV en BV, dat sinds 1 januari 2013 geldt.

  • Concept regeling voorontwerp wv monistisch bestuursmodel coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij Pdf-document 38 kB
  • Ontwerp toelichting voorontwerp MvT monistisch bestuursmodel coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij Pdf-document 58 kB

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen.

Verwachte effecten van de regeling
Faciliteren van het bedrijfsleven doordat coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen kunnen kiezen voor het monistisch bestuursmodel. De regeling legt de verantwoordelijkheden van bestuurders binnen een monistisch bestuursmodel vast en draagt daarmee bij aan de rechtszekerheid.

Doel van de consultatie
De consultatie dient om de samenleving te informeren over de conceptregeling en belanghebbenden de gelegenheid te geven om te reageren op het voorontwerp.

Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd
Belangstellenden kunnen bij hun reactie het gehele voorontwerp betrekken.

Publicatie reacties
Reacties worden gepubliceerd nadat de consultatie is gesloten. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.

Aanvulling 8 november 2013

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de Nederlandse Orde van Advocaten heeft advies uitgebracht over het voorstel, te vinden via de site van de KNB.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Coöperatie, Onderlinge waarborgmaatschappij, One-tier/two-tier systeem. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s