Drempel agenderingsrecht bij naamloze vennootschappen van 1% naar 3%

Op 13 november 2012 is een wijzigingswet [*] aangenomen ter invoering van een aantal aanbevelingen aan de wetgever, gedaan door de Monitoring Commissie Corporate Governance Code  pdf icoon. De wet bevat een aantal wijzigingen in de Wet op het financieel toezicht, Wet giraal effectenverkeer en boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, die op 1 juli a.s. in werking treden [**]. De meeste wijzigingen hebben alleen op beursvennootschappen betrekking. Dat geldt echter niet voor de wijziging inzake het agenderingsrecht.

Agenderingsrecht bij naamloze vennootschappen

De wijziging in boek 2 BW betreft de drempel voor het agenderingsrecht van aandeelhouders van naamloze vennootschappen (of sprake is van beursnotering is niet relevant). Deze drempel wordt verhoogd van 1% naar 3%, dat wil zeggen het recht komt vanaf 1 juli a.s. toe aan aandeelhouders met een belang van 3% of meer.

Artikel III van de wijzigingswet luidt:

Artikel 114a van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt de zinsnede «daartoe krachtens het volgende lid gerechtigd zijn» vervangen door: alleen of gezamenlijk tenminste drie honderdste gedeelte van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen.
2. Het tweede lid vervalt.
3. De tekst van het derde lid wordt toegevoegd aan het eerste lid, waarbij de zinsnede «of de waarde van de aandelen» en de aanduiding «3.» voor de tekst vervallen.
4. Het vierde en vijfde lid worden vernummerd tot het tweede en derde lid.

Bij de besloten vennootschap geldt op grond van artikel 2:220 BW2 een drempel van 1%.

Meer informatie over de wijzigingswet

Informatiepagina Eerste Kamer, dossier bij overheid.nl, pagina bij Antwoord voor Bedrijven.

[*] Wet van 15 november 2012 tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet giraal effectenverkeer en het Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van het advies van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code van 30 mei 2007 (Stb. 2012, 588)

[**] Het besluit dat inwerkingtreding regelt is hier te vinden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Naamloze vennootschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s