KNB dient onderbouwing in inzake beheren landelijke aandeelhoudersregister voor de overheid

De KNB laat vandaag weten waarom zij de meest geschikte partij is voor het beheren van het landelijke aandeelhoudersregister voor de overheid (bericht op de site).

KNB dient onderbouwing beheren aandeelhoudersregister in
13 juni 2013

De KNB dient donderdag 13 juni een onderbouwing in bij het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) van het houden van het centraal aandeelhoudersregister. Hierin staat beschreven waarom de beroepsorganisatie vindt dat het centraal aandeelhoudersregister het beste door de KNB kan worden beheerd. Dit aan de hand van een feitelijke beschrijving van de mogelijke inrichting van het register en de te verwachten kosten van de uitvoering. Het ministerie heeft de KNB hier onlangs om gevraagd.
De KNB is van mening, en heeft dit ook vaker richting de minister van V&J aangegeven, dat de instelling van een centraal aandeelhoudersregister een grote bijdrage levert aan de bestrijding en voorkoming van fraude door middel van rechtspersonen. Met dit register kan het notariaat zijn poortwachtersfunctie beter en efficiënter vervullen. Verder bevordert het register de in het economisch verkeer gewenste rechtszekerheid enorm. De KNB is van mening dat zij op de meest efficiënte wijze de ontwikkeling en beheer van het register kan uitvoeren door onder meer gebruik te maken van de reeds tot haar beschikking staande informatie- en ICT-instrumenten.

Positionering
Opstelten besloot eind 2012 tot de instelling van een besloten centraal aandeelhoudersregister. Hij beraadt zich echter nog over de positionering van dit register. De Kamer van Koophandel heeft geadviseerd het register in het handelsregister op te nemen. De KNB meent echter een grotere toegevoegde waarde te kunnen leveren in de vorm van kostenbesparing en lastenverlichting voor het bedrijfsleven dan de Kamer van Koophandel en heeft dit aan de minister kenbaar gemaakt. Het notariaat beschikt immers primair over alle vennootschaps-, aandelen- en aandeelhoudersgegevens die de minister in het register wil registreren. Daarnaast is de beroepsorganisatie op dit moment bezig met het ontwikkelen van een centraal digitaal repertorium, omdat zij in 2014 de registratie van notariële akten gaat overnemen van de Belastingdienst. In dit digitale repertorium worden diverse gegevens over de notariële akte geregistreerd die de minister ook in het register wil registreren. Daarbij maakt de KNB gebruik van haar reeds bestaande en goed beveiligde platform voor gegevensuitwisseling, het Platform Elektronische Communicatie (PEC). Deze digitale infrastructuur kan ook gebruikt worden bij het opzetten van het centraal aandeelhoudersregister, zo meent de beroepsorganisatie. Dit garandeert de veiligheid van het dataverkeer en de actualiteit (real time), vertrouwelijkheid en rechtszekerheid van het register. Naar verwachting neemt Opstelten voor de zomer een besluit over waar het register wordt ondergebracht.

Aanvulling 28 juni 2013
Novocatie schrijft hier ook over, onder de titel “Notariaat hengelt naar beheer aandeelhoudersregister”, met het bekende Novocatie/Advocatie-toontje. (Van je vrienden moet je het hebben!)

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s