Leidt gebruikmaking van instructierecht door aandeelhouder tot beleidsbepalerschap aandeelhouder?

Vandaag ben ik in de LinkedIn groep over het nieuwe ondernemingsrecht de volgende discussie gestart:

Op dit moment ligt een voorontwerp inzake het civielrechtelijke bestuursverbod ter consultatie, zie http://www.internetconsultatie.nl/civielbestuursverbod
In de toelichting schrijft de minister onder meer:
“Zo zal een enig aandeelhouder die het bestuur ontslaat en benoemd en actief gebruik maakt van zijn instructierecht sneller als feitelijk beleidsbepaler worden aangemerkt dan een minderheidsaandeelhouder die zich niet actief inlaat met het beleid van het bestuur.”

Wat vinden jullie van deze passage? Mij lijkt vooralsnog dat een actief gebruik van het instructierecht door een aandeelhouder niet tot beleidsbepalerschap leidt, zo lang de aandeelhouder niet op de stoel van de bestuurder gaat zitten en bijvoorbeeld overeenkomsten gaat sluiten. Naar mijn mening moet deze toelichting worden aangepast.

Doe mee met de discussie op LinkedIn.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Bestuurdersaansprakelijkheid, Bestuursverbod en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s