Zaman: wat hem betreft had wetsvoorstel personenvennootschappen niet hoeven sneuvelen (Rotterdams Juridisch Genootschap)

Gisteravond heb ik de bijeenkomst van het Rotterdams Juridisch Genootschap bijgewoond. Dit keer was prof. mr D.F.M.M. Zaman op bezoek die de aanwezigen in een sneltreinvaart door de geschiedenis van het ondernemingsrecht heen leidde en vervolgens inging op de actualiteit.

In de tijd van de veelgeroemde VOC ontstonden de eerste rechtsvormen. De VOC was een soort commanditaire vennootschap. Uit die tijd stammen ook “ambachtsheerlijkheden” zoals we nog steeds hebben (Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen), deze vorm lijkt op een maatschap. Short selling en fraude is niet nieuw, ook in de VOC-tijd kwam dat al voor en was het reden voor maatregelen.

Na de constatering dat van Europa niet veel verwacht hoeft te worden omdat de EU-leden het niet eens kunnen worden over harmonisatie van het ondernemingsrecht, besprak Zaman de actuele ontwikkelingen. Onder meer vertelde hij het volgende:

  • Met de introductie van de flex-bv is het bv-recht wel veel flexibeler geworden maar zeker niet eenvoudiger.
  • Hij blijft het jammer vinden dat het wetsvoorstel voor de personenvennootschap is gestrand. Hij bepleit een vorm van personenvennootschap waarbij de vennoten niet altijd aansprakelijk zijn.
  • Het valt te verwachten dat er de komende tijd nieuwe regelgeving zal komen ter bestrijding van fraude met rechtspersonen. In dat kader is hij er voorstander van dat er meer mogelijkheden komen om nalatige bestuurders en toezichthouders bij stichtingen aan te pakken. Hij is tegenstander van strengere regels bij het oprichten van stichtingen zoals in andere EU-landen gelden.
  • Wellicht is het tijd voor een aparte rechtsvorm voor financiële instellingen, gelet op het semi-publieke karakter van die instellingen.
  • Voor beursgenoteerde instellingen gelden veel specifieke regels. Misschien is het een goed idee als die regels bij elkaar worden gebracht.

Zaman meldt dat in België het maken van wetsvoorstellen soms aan marktpartijen wordt uitbesteed, hij denkt dat dit voor Nederland ook een idee is.

Het was een nuttige sessie en ik zie weer uit naar de volgende bijeenkomsten van het Rotterdams Juridisch Genootschap, deze zijn gepland op 12 juni en 9 oktober a.s.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen, Flexibilisering bv-recht, Personenvennootschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s