Sonia Beedie: Terugvorderen bonus kan onder huidige wet

Door: Sonia Beedie

Dijsselbloem twijfelt of hij nu al de bonussen van SNS-bestuurders kan terugvorderen. Volgens hem moet eerste de wet worden aangepast. Volgens Sonia Beedie van Pellicaan Advocaten zijn er ook binnen de huidige wet al mogelijkheden om dat te doen.

Na de nationalisatie van de SNS bank kwam weer een discussie op gang die dankzij de crisis vertrouwd aandoet. Onderwerp van de discussie is of de verantwoordelijke bestuurder van een bedrijf dat in financieel zwaar weer verkeert, wel recht heeft op eerder uitgekeerde prestatiebonussen.

Bij de SNS bank ging het om forse bonussen die enkele jaren eerder zijn uitgekeerd en waarvan nu de wens is deze terug te vorderen, onder meer gezien de achteraf bijzonder ongelukkige aankoop van Bouwfonds door SNS.

Minister van Financiën Dijsselbloem heeft in een reactie bij Buitenhof al aangegeven de bonus van in elk geval één van de topmannen inderdaad het liefst te willen terugvorderen. Maar, zo stelde de minister, dat is op dit moment nog niet mogelijk, omdat de zogeheten ´claw-back´ regeling nog niet als wet is aangenomen. Letterlijk zei de minister: ´ik heb de instrumenten nog niet´.

Onaanvaardbare bonussen

De bewuste claw-back regeling zal van toepassing gaan worden op (onder meer) bestuurders van N.V.’s en brengt mee dat bonussen mogen worden aangepast indien uitkering daarvan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Daarnaast blijkt uit het wetsvoorstel dat de N.V. bevoegd is een bonus terug te vorderen voor zover de uitkering heeft plaatsgevonden op basis van onjuiste informatie over het bereiken van de aan de bonus ten grondslag liggende doelen of over de omstandigheden waarvan de bonus afhankelijk was gesteld.

(Te) kort gezegd zal de claw-back regeling meebrengen dat een bonus niet (geheel) hoeft te worden uitbetaald als dat naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, en dat de bonus kan worden teruggevorderd indien deze op basis van onjuiste informatie is uitgekeerd.

Terugvorderen nu al mogelijk

Maar het ingrijpen bij, of terugvorderen van bonussen, is ook zonder dit wetsvoorstel al mogelijk. De genoemde criteria zijn ook nu grotendeels wettelijk verankerd.

Als een bonusovereenkomst gesloten is op basis van onjuiste informatie kan de overeenkomst aangetast worden met een beroep op dwaling of bedrog. Als er sprake is van bedrog kan de daadwerkelijke uitkering van de bonus bovendien ook mogelijk worden teruggedraaid.

Daarnaast kan in de gevallen dat een bonus is uitgekeerd, waarvan achteraf blijkt dat niet aan de afgesproken voorwaarden voor die uitkering was voldaan, die bonus worden teruggevorderd.

Tot slot kan een bonusregeling ook op dit moment al worden ingeperkt met een beroep op maatstaven van redelijkheid en billijkheid. De bonusregeling is namelijk niet onverkort van toepassing indien dat gezien de omstandigheden naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Dit zou bijvoorbeeld mee kunnen brengen dat een bedrijf dat er financieel zeer slecht voor staat, niet verplicht is een bonus uit te keren als dat het bedrijf in ernstige problemen zou brengen.

Een rechter kan daarnaast op grond van de criteria van redelijkheid en billijkheid op verzoek een (bonus)overeenkomst wijzigen of (gedeeltelijk) ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden.

Met die opties heeft de werkgever die wil ingrijpen in een bonusregeling dus ook nu al juridische mogelijkheden. Uit rechtspraak komt wel naar voren dat ingrijpen in bonusafspraken niet snel wordt toegelaten. Er is niet snel aan de vereisten voor toepassing van de hiervoor genoemde verschillende juridische constructies voldaan. Uitgangspunt blijft dat afspraken bindend zijn en steeds is het de vraag of het terugvorderen of wijzigen van de bonus in een concrete situatie wel acceptabel is.

Contractsvrijheid is in ons rechtstelsel een groot goed, waar niet zomaar aan getornd kan worden. In het voorbeeld van de SNS bank zou dan ook goed naar de tekst van de bonusregeling gekeken moeten worden en naar de omstandigheden waaronder de bonus is uitgekeerd, om te kunnen beoordelen of terugvordering nu al kan. Dijsselbloem hoeft dus misschien helemaal niet te wachten totdat de claw-back regeling is ingevoerd.

Dit artikel verscheen op de website van Z24, waar Sonia Beedie regelmatig juridische artikelen plaatst | Lees meer artikelen van Sonia Beedie op Z24.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuur en toezicht, Bonussen terugvorderen (claw-back bestuurdersbeloning) en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s