Raad voor de Jaarverslaggeving publiceert RJ-Uiting 2013-3: ‘Wet Bestuur en Toezicht’, consultatie hoofdstuk 400

Op de site maakt de Raad voor de Jaarverslaggeving bekend dat de RJ-Uiting 2013-3: ‘Wet Bestuur en Toezicht’ is gepubliceerd en nodigt belangstellenden uit commentaar op de Uiting te geven:

16 januari 2013 – Op 16 januari 2013 heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving RJ-Uiting 2013-3: ‘Wet Bestuur en Toezicht’ gepubliceerd.
De bepalingen van deze RJ-Uiting zijn een gevolg van de wijzigingen van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de regels over bestuur en toezicht in naamloze en besloten vennootschappen. Op grond hiervan is met ingang van 1 januari 2013 in het jaarverslag toelichting vereist indien de zetels in de raad van bestuur of de raad van commissarissen, voor zover deze zetels zijn verdeeld over natuurlijke personen, niet evenwichtig zijn verdeeld over vrouwen en mannen als bedoeld in artikelen 166 en 276 van Boek 2 BW. Deze bepaling geldt voor naamloze en besloten vennootschappen die aan de criteria van groot zoals bedoeld in artikel 2:397 lid 1 BW voldoen.

RJ-Uiting 2013-3 bevat een voorstel om een alinea toe te voegen in hoofdstuk 400 Jaarverslag als gevolg van de wijzigingen in boek 2 BW in verband met de regels over bestuur en toezicht in naamloze en besloten vennootschappen.
De ingangsdatum van deze wet is 1 januari 2013. De voorgestelde alinea is daarmee van toepassing op jaarverslagen die worden opgemaakt op of na 1 januari 2013.
De RJ nodigt u uit tot het inzenden van reacties en commentaren op deze RJ-Uiting. Deze ziet de RJ graag uiterlijk 15 februari 2013 tegemoet.
Het ontwerp zal zo spoedig mogelijk na de commentaarperiode definitief worden gemaakt.

De consultatie heeft betrekking op een passage over evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in het jaarverslag (zie over dat onderwerp mijn eerdere bericht). De voorgestelde passage luidt:

Wijziging Richtlijn 400 Jaarverslag

Wijziging Richtlijn 400 Jaarverslag
Toegevoegd wordt alinea 108a:
“108a Ongeacht het voor de inrichtings- en openbaarmakingsvoorschriften van de jaarrekening, het jaarverslag en de overige gegevens toepasselijke grootteregime, vermeldt de naamloze of besloten vennootschap die aan de criteria van groot als bedoeld in artikel 2:397 lid 1 BW voldoet, indien zij een onevenwichtige verdeling van zetels in het bestuur of de raad van commissarissen over vrouwen en mannen als bedoeld in artikel 2:166 BW respectievelijk 2:276 BW heeft, voor zover deze zetels zijn verdeeld over natuurlijke personen, op basis van artikel 2:391 lid 7 BW in het jaarverslag:
a. waarom de zetels niet evenwichtig zijn verdeeld;
b. op welke wijze de vennootschap heeft getracht tot een evenwichtige verdeling van de zetels te komen; en
c. op welke wijze de vennootschap beoogt in de toekomst een evenwichtige verdeling van de zetels te realiseren.

Voor het vaststellen of deze informatie moet worden verstrekt, wordt aanbevolen dat de vennootschap de criteria van groot van artikel 2:397 lid 1 BW berekent met inachtneming van de criteria van artikel 2:397 lid 2 BW. Voor het jaarverslag over het eerste jaar dat de vennootschap niet meer voldoet aan de criteria van groot van artikel 2:397 lid 1 BW, wordt aanbevolen dat zij de bovenstaande informatie toch opneemt.

Zie hierover ook berichten in AccountancyNieuws en op accountant.nl.

Aanvulling 2 april 2013: inmiddels is de definitieve tekst verschenen, zie RJ-Uiting 2013-7.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestuur en toezicht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s