Agenderingsrecht van aandeelhouders van naamloze vennootschappen per 1 juli 2013 gewijzigd als gevolg van corporate governance wet

In november 2012 is de corporate governance wet [*] aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet heeft niet alleen gevolgen voor beursvennootschappen. De drempel voor het agenderingsrecht van aandeelhouders van naamloze vennootschappen, met en zonder beursnotering, wordt verhoogd. Het recht komt alleen toe aan aandeelhouders met een belang van 3% of meer (die grens ligt nu op 1%). Daarnaast vervalt de huidige alternatieve drempel van € 50 miljoen kapitaalbelang bij beursvennootschappen.

Deze wijziging treedt per 1 juli 2013 in werking, aldus het inwerkingtredings-kb.

De wijziging in boek 2 Burgerlijk Wetboek luidt als volgt:

Artikel 114a van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt de zinsnede «daartoe krachtens het volgende lid gerechtigd zijn» vervangen door: alleen of gezamenlijk tenminste drie honderdste gedeelte van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen.

2. Het tweede lid vervalt.

3. De tekst van het derde lid wordt toegevoegd aan het eerste lid, waarbij de zinsnede «of de waarde van de aandelen» en de aanduiding «3.» voor de tekst vervallen.

4. Het vierde en vijfde lid worden vernummerd tot het tweede en derde lid.

Als gevolg van deze wijziging wordt de nieuwe tekst van artikel 114a per 1 juli 2013:

1. Een onderwerp, waarvan de behandeling schriftelijk is verzocht door een of meer houders van aandelen die alleen of gezamenlijk tenminste drie honderdste gedeelte van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen, wordt opgenomen in de oproeping of op dezelfde wijze aangekondigd indien de vennootschap het met redenen omklede verzoek of een voorstel voor een besluit niet later dan op de zestigste dag voor die van de vergadering heeft ontvangen. In de statuten kan het vereiste gedeelte van het kapitaal lager worden gesteld en de termijn voor indiening van het verzoek worden verkort.
2. Voor de toepassing van dit artikel worden met de houders van aandelen gelijkgesteld de houders van de certificaten van aandelen die met medewerking van de vennootschap zijn uitgegeven.
3. Tenzij de statuten anders bepalen, wordt aan de eis van schriftelijkheid van het verzoek als bedoeld in lid 1 voldaan indien dit verzoek elektronisch is vastgelegd.

Interessant is dat deze drempel bij naamloze vennootschappen hoger komt te liggen dan bij besloten vennootschappen, waar de drempel 1% is.

[*] Wet van 15 november 2012 tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet giraal effectenverkeer en het Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van het advies van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code van 30 mei 2007. Zie voor de parlementaire geschiedenis het dossier bij overheid.nl.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Naamloze vennootschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s