Belangrijke wijzigingen in het Nederlandse vennootschapsrecht op 1 januari 2013 in werking getreden (wet bestuur & toezicht)

Vandaag zijn de twee wetten inzake bestuur & toezicht in werking getreden. Deze twee wetten brengen belangrijke wijzigingen in het Nederlandse vennootschapsrecht. De wijzigingen kunnen als volgt worden samengevat:

  • De algemene regels inzake de positie van het bestuur van een rechtspersoon worden aangepast (geldt voor alle rechtspersonen).
  • Bij besloten en naamloze vennootschappen worden de wettelijke voorschriften inzake tegenstrijdig belang ingrijpend gewijzigd. Bestuurders mogen niet deelnemen aan besluitvorming in het bestuur over onderwerpen waarbij sprake is van tegenstrijdig belang. Nieuw is dat de tegenstrijdig belang voorschriften ook voor commissarissen gaan gelden. Op deze pagina staat informatie over de oude en nieuwe regels inzake tegenstrijdig belang.
  • Bij besloten en naamloze vennootschappen wordt het mogelijk om een “one-tier board”, een bestuur met uitvoerende en toezichthoudende bestuurders, te introduceren. Zie voor berichten over de one-tier board deze rubriek.
  • Een statutair directeur van een beursvennootschap heeft niet langer een arbeidsovereenkomst met die vennootschap, maar uitsluitend een overeenkomst van opdracht.
  • Bij grote besloten en naamloze vennootschappen (*) wordt geïntroduceerd dat functionarissen (bestuurders en toezichthouders/commissarissen) een beperkt aantal functies mogen hebben. Deze nieuwe regels gaan spelen zodra er nieuwe benoemingen plaats vinden.
  • De nieuwe wetten introduceren een verplichting voor grote besloten en naamloze vennootschappen (*) om te komen tot een evenwichtige verdeling van posities tussen mannen en vrouwen.

Meer informatie over de wetten bestuur & toezicht is in de rubriek bestuur & toezicht op dit weblog te vinden. Er is een subrubriek over de one-tier board. Zie voor de wetteksten en de parlementaire geschiedenis deze pagina.

(*) Hier wordt met “groot” bedoeld: groot in de zin van het jaarrekeningenrecht.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s