Standpunt VNO-NCW over het landelijke aandeelhoudersregister voor de overheid

Op 20 december jl. gaf VNO-NCW onderstaande reactie op het plan van de minister V&J om een landelijk aandeelhoudersregister in te stellen:

‘Geen lastenverhoging door centraal aandeelhoudersregister’

20-12-2012 – In de strijd tegen fraude met bedrijven komt er een centraal aandeelhoudersregister. Dan kan snel inzichtelijk worden wie achter een bv of nv zit. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het register niet openbaar toegankelijk wordt. Het mag echter niet leiden tot lastenverhogingen voor het bedrijfsleven, aldus de ondernemingsorganisaties.

Bezwaren
De brief van Opstelten is een reactie op een Initiatiefnota uit maart 2011 waarin nog voor een openbaar centraal aandeelhoudersregister voor werd gepleit. VNO-NCW en MKB-Nederland hadden destijds al ernstige bezwaren aangetekend tegen de plannen voor een openbaar register. De ondernemingsorganisaties hebben vorig jaar ook gepleit om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken. Zo zouden bestaande registraties bij bestrijding van frauduleuze praktijken beter benut kunnen worden. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dat nog steeds een aanbeveling. Zeker sinds de Belastingdienst het notariaat opdracht heeft gegeven om een digitale akteregistratie op te zetten en te gaan bijhouden.

Lastenverhoging
VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat het centraal aandeelhoudersregister niet mag leiden tot lastenverhoging voor het bedrijfsleven. De ondernemingsorganisaties constateren met genoegen in hun brief dat de minister aangeeft daar ‘oog voor te hebben’. Wel dringen VNO-NCW en MKB-Nederland er bij Opstelten op aan dat hij een brede analyse laat uitvoeren wie een dergelijk aandeelhoudersregister zou moeten gaan bijhouden, zodat overlap met andere registers wordt voorkomen.

Eerder liet VNO-NCW zich kritisch uit in een artikel onder de titel ‘Geen nut en noodzaak voor centraal aandeelhoudersregister’.

‘Geen nut en noodzaak voor centraal aandeelhoudersregister’

31-03-2011 – VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in het PvdA-voorstel voor een nieuw op te richten centraal aandeelhoudersregister voor BV’s en (niet-beursgenoteerde) NV’s om vastgoedfraude te bestrijden. Betere benutting van bestaande registraties is volgens de ondernemingsorganisaties een beter en goedkoper alternatief.

De notaris moet een grotere rol krijgen, vinden Recourt en Groot (PvdA), die zich in hun initiatiefnota vooral richten op de aanpak van vastgoedfraude en het ontduiken van vennootschapsbelasting. Daarvoor willen zij een geheel nieuw aandeelhoudersregister optuigen, zodat notarissen makkelijker kunnen achterhalen wie er werkelijk achter allerlei transacties zitten. Tegelijk denkt de PvdA hierdoor beter malafide notarissen aan te kunnen pakken.

Het nut en de noodzaak van dit plan worden niet aangetoond, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij verbazen zich erover dat een bestaande goudmijn aan informatie, die voor de notaris voor het oprapen ligt, niet volledig wordt benut. Bestaande registraties moeten waar nodig beter worden gekoppeld. Notarissen zouden ook toegang moeten kunnen krijgen tot bijvoorbeeld Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De aanpak van het -zeer beperkte aantal- malafide notarissen kan ook via een actiever en versterkt toezicht en een scherper sanctiebeleid, stellen de ondernemingsorganisaties. Ook daarvoor hoeft geen geheel nieuw instrument voor te worden ontwikkeld.

Een centraal aandeelhoudersregister zal namelijk alleen tot verzwaring van de maatschappelijke kosten (leges) en lasten voor ondernemingen (kosten akten) leiden, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Het systeem wordt verder alleen verplicht voor Nederlandse bedrijven. De ondernemingsorganisaties vrezen een verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat, omdat bedrijven mogelijk zullen uitwijken naar het buitenland.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s