Handelsregisterbesluit aangepast aan flex-bv en wet bestuur & toezicht

Al eerder plaatste ik het bericht dat het Handelsregisterbesluit 2008 zou worden aangepast aan flex-bv en wet bestuur & toezicht. Inmiddels is dat gebeurd door middel van een koninklijk besluit. Onderstaand het bericht van de KNB:

Handelsregisterbesluit 2008 aangepast

29 november 2012

Het Handelsregisterbesluit 2008 is bij Koninklijk Besluit van 16 november aangepast. Twee wijzigingen van boek 2 BW maakten aanpassing noodzakelijk: het nieuwe bv-recht en de wetgeving voor bestuur en toezicht.

De onderdelen van het besluit die op deze wijzigingen betrekking hebben, zijn met ingang van 24 november in werking getreden en werken terug tot 1 oktober 2012. Voor de bv is er geen reden meer om voor te schrijven dat informatie over het maatschappelijk kapitaal en over houders van niet-volgestorte aandelen in het handelsregister moet worden opgenomen. Aandeelhouders kunnen de informatie omtrent het kapitaal ontlenen aan het aandeelhoudersregister of de statuten van de vennootschap.

Verschil tussen uitvoerend en niet-uitvoerend bestuurder
Op grond van de wetgeving voor bestuur en toezicht, die overigens pas op 1 januari 2013 in werking zal treden, wordt het mogelijk dat bestuurders van vennootschappen een niet-uitvoerende rol krijgen. Het huidige artikel 22 van het Handelsregisterbesluit 2008 kende het verschil tussen uitvoerend en niet-uitvoerend bestuurder niet, waardoor het niet mogelijk was deze rol in het handelsregister op te nemen. Met deze aanpassing wordt dat mogelijk gemaakt.

Aanvulling 17 september 2013
Zie over ook Scherp in Notariaat van 28 augustus 2013, waarin het artikel van V.A.E.M. Meijers en D. Nieuwold in Ondernemingsrecht 2013-6, p. 237-239 wordt besproken.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s