Voorontwerp bestuursverbod uiterlijk 1 maart 2013 in consultatie | minister komt terug op centraal aandeelhoudersregister

KNB laat weten dat het voorontwerp inzake een wet bestuursverbod uiterlijk 1 maart 2013 in consultatie zal gaan:

Opstelten: voorontwerp bestuursverbod uiterlijk 1 maart in consultatie

28 november 2012

‘Om te kunnen voorkomen dat frauduleuze bestuurders hun activiteiten via allerlei omwegen kunnen blijven voortzetten zal een civielrechtelijk bestuursverbod als sluitstuk van het toezicht op rechtspersonen in wetgeving worden opgenomen.’ Dit schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil uiterlijk 1 maart 2013 een voorontwerp over dit onderwerp in consultatie geven.

Met het bestuursverbod wil Opstelten ervoor zorgen dat een persoon een bepaalde periode niet langer bestuursfuncties kan uitoefenen. Dit voorkomt tevens dat een malafide bestuurder nieuwe bv’s kan oprichten en besturen. Een verbod zou, volgens de minister, gevorderd kunnen worden door het Openbaar Ministerie (OM) en wellicht de curator en kan worden toegepast los van strafrechtelijke vervolging. 

Kamer van Koophandel
Opstelten stuurde de brief mede namens de minister van Economische Zaken en de minister en staatssecretaris van Financiën. Hij schrijft dat in overleg met de minister van Economische Zaken wordt onderzocht of de Kamer van Koophandel een civielrechtelijk bestuursverbod kan registreren en zo malafide bestuurders kan weren en nieuwe inschrijving in het handelsregister kan voorkomen. 

Centraal aandeelhoudersregister
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) pleitte eerder deze maand voor spoedige invoering van een civielrechtelijk bestuursverbod voor bestuurders van rechtspersonen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige vormen van financieel-economische criminaliteit. Dit heeft de beroepsorganisatie ook in een brief aan de minister van Veiligheid en Justitie laten weten. Ook een centraal aandeelhoudersregister kan volgens de KNB een nuttig hulpmiddel zijn bij de voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen. De minister schrijft dat hij de Tweede Kamer dit jaar nog een brief over het centraal aandeelhoudersregister stuurt.

Lees ook het bericht ‘KNB pleit voor bestuursverbod’ van 21 november (stond oorspronkelijk op de KNB-site maar is inmiddels alleen nog toegankelijk voor notarissen).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuur en toezicht, Bestuursverbod, Controle op rechtspersonen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s