KNB bepleit verbod om bestuurder te zijn van rechtspersonen voor degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige vormen van financieel-economische criminaliteit (“bestuursverbod”)

Uit een bericht op de website van de notarissenorganisatie KNB blijkt dat de KNB er een voorstander is dat  personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige vormen van financieel-economische criminaliteit geen bestuurder van rechtspersonen meer mogen zijn, het zgn. “bestuursverbod”. Zie onderstaand het bericht van de KNB en de brief aan de minister van Veiligheid & Justitie.

KNB pleit voor bestuursverbod

21 november 2012

De KNB pleit voor spoedige invoering van een civielrechtelijk bestuursverbod voor bestuurders van rechtspersonen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige vormen van financieel-economische criminaliteit. Dit laat de KNB weten in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Op 5 november werd door diverse media bericht over faillissementsfraude met rechtspersonen. Naar aanleiding van deze berichtgeving onderzoekt de KNB hoe het notariaat een nog grotere bijdrage kan leveren aan de voorkoming en bestrijding van faillissementsfraude.

Invulling en handhaving
Het spoedig invoeren van een civielrechtelijk bestuursverbod is volgens de beroepsorganisatie belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat notoire faillissementsfraudeurs niet langer een nieuwe rechtspersoon kunnen oprichten. De KNB wil dan ook graag met de minister overleggen hoe dit bestuursverbod het beste ingevuld en gehandhaafd kan worden. Ook een centraal aandeelhoudersregister kan een nuttig hulpmiddel zijn bij de voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen. Hierover is de beroepsorganisatie al in gesprek met het ministerie. 

Dienstweigeren
Het notariaat vervult van oudsher een belangrijke poortwachtersrol bij de oprichting van rechtspersonen en aandelenoverdrachten. Zo is de notaris verplicht een cliëntenonderzoek te doen en een melding aan de FIU te doen als er sprake is van een ongebruikelijke transactie. Verder zal de notaris dienstweigeren wanneer hij vermoedt dat de cliënt misbruik van de rechtspersoon zal maken.

Ook anderen pleiten voor een bestuursverbod, zie onder meer dit bericht op Ondernemer.nl en in Trouw. Zie ook de Aanwijzing opsporing faillissementsfraude van dit jaar.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuur en toezicht, Controle op rechtspersonen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s