Vraag & antwoord: hoe zit het ook alweer met de publicatieverplichting van stichtingen?

Vraag

Al een hele tijd wordt aangekondigd dat er een publicatieplicht voor stichtingen komt, op grond waarvan bepaalde financiële gegevens bij het handelsregister gedeponeerd moeten worden. Gaat dit nu echt gebeuren en zo ja, wanneer? Welke verplichtingen hebben stichtingen nu?

Antwoord

Al enige tijd staat op de nationale wetgevingsagenda dat er voor stichtingen een algemene publicatieplicht inzake financiële gegevens zou moeten komen, zie onder meer mijn berichten op dit weblog en de site van Antwoord voor Bedrijven. Het zou dan gaan om een algemene(re) verplichting dan die nu geldt voor “ondernemende” stichtingen (zie ook hierna). Niet geheel duidelijk is of het alle stichtingen gaat betreffen of alleen stichtingen met de zgn. “ANBI” status (zie daarover een apart bericht op dit weblog).

In de vooraankondigingen werd over allerlei data van inwerkingtreding gesproken, recent stond op de site van Antwoord voor Bedrijven nog 1 januari 2013 genoemd. Een wetsvoorstel is er nog steeds niet en Antwoord voor Bedrijven heeft inmiddels de gepande datum van inwerkingtreding naar 1 juli 2013 verschoven.

Nu er nog helemaal niets bekend is, betekent dit dat stichtingen ook nergens rekening mee kunnen houden. Uiteraard gelden al wel de bestaande verplichtingen:

  • Een basisverplichting op grond van de statuten en het Burgerlijk Wetboek dat er een administratie wordt gevoerd en jaarlijks een staat van baten en lasten wordt vastgesteld door het bestuur.
  • De verplichtingen die een stichting heeft op grond van bijvoorbeeld subsidievoorwaarden of contracten met sponsors. (Deze kunnen aanvullende eisen bevatten.)
  • Voor stichtingen die een grote onderneming in stand houden (“ondernemende stichtingen”) geldt het jaarrekeningenrecht van het Burgerlijk Wetboek (zoals ook voor bv’s en nv’s geldt). Dit betreft stichtingen met een onderneming in de zin van de Handelsregisterwet die aan bepaalde financiële eisen voldoen [*]. Let er op dat goed moet worden gekeken naar de uitleg van het begrip “onderneming”.

Meer informatie over dit onderwerp is verkrijgbaar bij de ondernemingsrechtspecialisten van Pellicaan Advocaten.

[*] Het jaarrekeningenrecht van titel 9 boek 2 B is van toepassing op de stichting die een of meer ondernemingen in stand houdt welke ingevolge de wet in het handelsregister moeten worden ingeschreven, indien de netto-omzet van deze ondernemingen gedurende twee opeenvolgende boekjaren zonder onderbreking nadien gedurende twee opeenvolgende boekjaren € 4,4 miljoen bedraagt (in de wet staat: de helft of meer van het in artikel 2:396 lid 1, onder b BW, bedoelde bedrag, zoals gewijzigd op grond van artikel 2:398 lid 4 BW). Indien de stichting of bij of krachtens de wet verplicht is een financiële verantwoording op te stellen die gelijkwaardig is aan een jaarrekening als bedoeld in titel 9 boek 2 BW en indien deze openbaar wordt gemaakt, hoeft titel 9 boek 2 BW niet te worden toegepast.
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Jaarstukken en financiële verantwoording, Stichting, Vraag & antwoord en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s