Kamervraag over het centrale aandeelhoudersregister

Op de KNB site verscheen onderstaand bericht inzake het centrale aandeelhoudersregister.

PvdA vraagt aandacht voor centraal aandeelhoudersregister
14 november 2012
PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft tijdens het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2013 aandacht gevraagd voor het centraal aandeelhoudersregister. Hij wil van de staatssecretaris van Financiën horen wanneer dit aandeelhoudersregister ‘het licht gaat zien’.
Op vrijdag 9 november sprak de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer over het Belastingplan 2013. Groot liet hierin weten dat de PvdA – net als de VVD en PVV – voor het wetsvoorstel Elektronische registratie notariële akten is. In dit verband vroeg hij ook weer aandacht voor het centraal aandeelhoudersregister. Hij heeft de staatssecretaris erop gewezen dat het alweer bijna twee jaar geleden is dat hij en PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt met hulp van notaris Hans Erkamp uit Alkmaar een initiatiefnota hebben ingediend om het centraal aandeelhoudersregister in te voeren. Daarop kwam volgens Groot de toezegging dat de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Financiën dit zouden overnemen en het zouden omzetten in een wet. Dit is tot nu toe nog niet gebeurd. Groot vindt dat jammer, temeer omdat de Algemene Rekenkamer dit als een belangrijk knelpunt heeft gezien bij het bestrijden van btw-carrouselfraude. Hij wil dan ook van de staatssecretaris horen wanneer dit aandeelhoudersregister het licht gaat zien. Als het te lang duurt, wil hij een eigen initiatiefwet opstarten.

Initiatiefnota
Op 26 januari 2011 hebben Recourt en Groot de initiatiefnota ‘Een centraal aandeelhoudersregister voor besloten- en (niet-beursgenoteerde) naamloze vennootschappen’ aangeboden aan de Tweede Kamer (Kamerstukken 32608). Deze initiatiefnota beoogt een bijdrage te leveren aan het tegengaan van fraude met bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s. De Kamerleden stellen onder andere voor een openbaar centraal aandeelhoudersregister voor aandelen in bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s in te voeren.

Lastenverlichting
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft in diverse brieven aan de Tweede Kamer en in gesprekken met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en Financiën en met VNO-NCW aangegeven dat een centraal aandeelhoudersregister voor het notariaat een nuttig hulpmiddel zou zijn bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen. Ook heeft de KNB aangegeven dat een centraal aandeelhoudersregister het titelonderzoek door de notaris vergemakkelijkt, goedkoper maakt en de betrouwbaarheid hiervan vergroot. Derhalve meer rechtszekerheid en kosten- en administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Uit privacyoverwegingen moet het register alleen toegankelijk zijn voor een beperkte groep personen en overheidsinstanties, zoals het notariaat en fiscale en justitiële opsporingsdiensten.

Register bij de KNB
Recourt en Groot stellen voor het centraal aandeelhoudersregister onder te brengen bij de Kamer van Koophandel. Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt deze mogelijkheid thans. De KNB is echter van mening dat ook dient te worden onderzocht of de KNB op dit punt niet een grotere toegevoegde waarde kan leveren in de vorm van onder andere kostenreductie en lastenverlichting voor het bedrijfsleven. De KNB ziet op dit punt een samenhang met het feit dat de KNB reeds beschikt over een beveiligd digitaal platform voor gegevensuitwisseling, waarop ook het proces van registratie van notariële akten wordt aangesloten dat de beroepsorganisatie overneemt van de Belastingdienst. Dit houdt in dat de KNB een centraal digitaal repertorium gaat opzetten Hieraan worden digitale afschriften gekoppeld van alle verleden notariële akten (pdf’s) die worden bewaard in een digitale aktenbak. Het hiervoor benodigde wetsvoorstel is thans aanhangig bij de Tweede Kamer (Wet elektronische registratie notariële akten, Kamerstukken 33406). De digitale infrastructuur die gebruikt wordt bij het opzetten van het centraal digitaal repertorium maakt het mogelijk om snel, goedkoop en efficiënt te komen tot een vorm van een centraal aandeelhoudersregister bij de KNB. De KNB is hierover in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie en bespreekt dit binnenkort met Groot en Recourt.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Controle op rechtspersonen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s