“Dé uitkeringstoets voor dividenduitkeringen bestaat niet”

In de AccountancyNieuws van vandaag is een artikel van Anton Dieleman verschenen met als titel “Dé uitkeringstoets voor dividenduitkeringen bestaat niet”. In dat artikel schetst hij een multidimensionaal beeld van de uitkeringstoets.

Hij meent dat de uitkeringstest als volgt kan worden uitgevoerd:

+ Werkkapitaal
-/- Eventuele waarderingscorrectie voorraden
-/- Uitgaande kasstromen uit voorzieningen (in het komende jaar)
-/- Rentelasten (in het komende jaar)
-/- Noodzakelijke instandhoudingsinvesteringen (die leiden tot uitgaande kasstromen)
+ Extra financiële middelen (op middellange en lange termijn) die beschikbaar worden gesteld en leiden tot extra werkkapitaal
= Liquiditeitsruimte

Vervolgens moet worden beoordeeld of de operationele kasstroom positief is. Daarbij moet eveneens worden vastgesteld dat bij de realisatie van deze operationele kasstroom en de hiervoor genoemde liquiditeitsruimte geen sprake is van verschillen in de tijd tussen ontvangsten en uitgaven die tot (tijdelijke) tekorten aanleiding geven.
Tot slot moeten de kasstromen op middellange termijn in de afweging worden betrokken, om vast te stellen dat hierdoor niet een zodanig tekort ontstaat dat een behoorlijke taakvervulling als bestuurder op grond van art. 2:9 BW het verlenen van goedkeuring aan het dividend blokkeert.
Het maximale dividend dat volgens de uitkeringstoets redelijkerwijs kan worden uitgekeerd, is in principe het laagste van de uitkomst van de balanstest en de liquiditeitstest. Uiteraard zou in zeer bijzondere situaties zelfs al rekening gehouden kunnen worden met de toekomstige kasstroom.

Zie voor volledige informatie het artikel.

Het artikel is ook in de LinkedIn groep over de flex-bv aangekondigd en levert daar discussie op.

Anton Dieleman RA is directeur vaktechniek bij Mazars Accountants.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Flexibilisering bv-recht, Uitkeringen (o.a. dividend) en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s