Ondernemingsdossier, samenwerkingsproject tussen bedrijfsleven en overheid

In het licht van de overheidsplannen met het “Ondernemersplein” is interessant kennis te nemen van de activiteiten rondom het “Ondernemingsdossier”, zoals te vinden op http://www.ondernemingsdossier.nl/. Op de site wordt de bedoeling van dit samenwerkingsproject tussen overheid en bedrijfsleven als volgt beschreven:

Wat is het Ondernemingsdossier?

Ondernemers zijn veel tijd en geld kwijt om aan de regels te voldoen. Steeds dezelfde informatie aanleveren bij verschillende overheden, ingewikkelde en moeilijk te begrijpen regels, het zijn veel gehoorde klachten die vaak tot irritaties leiden.

Aan de andere kant hebben overheden de arbeidsintensieve taak om alle informatie te verwerken en de onderneming te controleren.

Ondernemers, maar ook overheden vinden dat dit beter kan. Zij werken daarom samen aan de ontwikkeling van het Ondernemingsdossier om de regeldruk te verminderen en het toezicht te vereenvoudigen.

Want daar draait het om bij het Ondernemingsdossier. Door een nieuwe manier van samenwerken en informatie delen tussen onderneming en overheden wordt het makkelijker om aan de regels te voldoen en kost ook het toezicht minder tijd.

Het Ondernemingsdossier stelt een onderneming in staat om bepaalde informatie uit de eigen bedrijfsvoering eenmalig beschikbaar te stellen aan overheden zoals toezichthouders en vergunningverleners. De onderneming bepaalt zelf welke overheden toegang hebben tot het Ondernemingsdossier. Vooraf dienen daarom goede afspraken gemaakt te worden over hoe de onderneming en haar overheden de juiste gegevens kunnen uitwisselen. Deze afspraken worden op branche niveau vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Zodat er uiteindelijk één informatiebron is van het bedrijf met haar overheden: het Ondernemingsdossier.

Het resultaat: meer tijd om te ondernemen, betere naleving van regels en vereenvoudiging van het toezicht.

Het Ondernemingsdossier komt voort uit de praktijk. Het idee ontstond bij de brancheorganisatie NRK voor de Rubber- en Kunststofindustrie en in de Horecabranche. Daar verkenden ondernemers een overheden samen de mogelijkheden om het naleven van de regels makkelijker te maken.

Zowel ondernemers als overheden hebben grote belangstelling voor het Ondernemingsdossier. Ondernemingen en overheden uit de drie brancheorganisaties Horeca, Rubber- en Kunststofindustrie en de Recreatie zijn momenteel onderdeel van de eerste implementatie van Ondernemingsdossiers.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Ondernemersplein, handelsregister en KvK. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s