“Falend toezicht”, artikel Siem Eikelenboom over de Wet controle op rechtspersonen

In het FD verscheen vandaag een artikel waarin de auteur, Siem Eikelenboom, zegt dat het toezicht van de Wet controle op rechtspersonen zou falen.

Aanvulling 14 november 2012

Inmiddels zijn er kamervragen gesteld, zie het bericht op de KNB-site:

Kamervragen over handhaving wet en faillissementsfraude
12 november 2012

Tweede Kamerleden Jeroen Recourt en John Kerstens (beiden PvdA) willen duidelijkheid over de handhaving van de Wet controle op rechtspersonen en faillissementsfraude. Uit recente publicaties blijkt dat veroordeelde faillissementsfraudeurs opnieuw rechtspersonen kunnen oprichten. De Tweede Kamerleden hebben hierover vragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken.
De politici willen weten of het computersysteem Radar – dat op 1 juli 2011 tegelijk met de Wet controle op rechtspersonen in werking is getreden – er niet juist voor moet zorgen dat veroordeelde faillissementsfraudeurs niet opnieuw een rechtspersoon kunnen oprichten.

Faillissementswetgeving herzien
Ook willen zij weten of het klopt dat dit computersysteem momenteel alleen bv’s en nv’s controleert en zijn ze benieuwd wanneer de controle op andere rechtspersonen een feit is. Daarnaast hebben zij gehoord dat het systeem 18,7 miljoen euro heeft gekost in plaats van de voorspelde 3,5 miljoen euro en willen ze hier duidelijkheid over. Nu blijkt dat er nog steeds wordt gefraudeerd, vragen Recourt en Kerstens de ministers of het noodzakelijk is om de faillissementswetgeving en /of de handhaving ervan te herzien.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Controle op rechtspersonen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s