Volstorting in geld van aandelen van een flex-bv (vraag & antwoord)

Onder het nieuwe bv-recht is nog steeds sprake van aandelen met een nominale waarde die volgestort moeten worden. Rondom volstorting in geld is in het verleden onder het oude recht veel rechtspraak geweest. Is die rechtspraak nu achterhaald?

Antwoord

Ook onder het nieuwe bv-recht is nog sprake van een verplichting tot volstorting van aandelen, al kan het bedrag minder zijn. Bij de volstorting van aandelen in geld is de bankverklaring niet meer verplicht. Ook hoeft de volstorting niet meer vóór de oprichting te gebeuren. Er kan voor worden gekozen om eerst de bv op te richten, daarna een bankrekening te openen en vervolgens door middel van overschrijving vol te storten in geld. Wel is belangrijk om de volstorting in geld op een correcte wijze uit te voeren, dat betekent:

  • de betaling aan de bv moet van de aandeelhouder afkomstig zijn;
  • combineer de overboeking inzake de volstorting niet met andere betalingen aan de bv;
  • er mag niet verrekend worden;
  • vermeld bij de overboeking dat het bedrag wordt overgemaakt als storting op aandelen;
  • het ontvangen bedrag mag niet aan de aandeelhouder worden terugbetaald, behalve volgens de formaliteiten van artikel 2:216 BW (let op fiscale aspecten!);
  • bewaar zorgvuldig de bewijsstukken dat volstorting heeft plaats gevonden.

De oude rechtspraak kan nog steeds van belang zijn, voor zover de regels op 1 oktober jl. niet zijn veranderd. Kijk hier voor mijn artikel over volstorting onder het oude recht.

Aanvulling 14 november 2013
Zie over dit onderwerp ook het juridische artikel op Praktijkgenerator.nl, dat onder meer de gevolgen voor inkoop van aandelen vermeldt.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Volstorting aandelen, Vraag & antwoord en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Volstorting in geld van aandelen van een flex-bv (vraag & antwoord)

  1. In een discussie op de LinkedIn groep over de flex-bv, zie http://lnkd.in/y8s-HX, attendeert Bart Versteeg op 28 oktober 2012 er op dat de volstorting van aandelen nog steeds van belang is bij inkoop van aandelen, omdat inkoop van niet-volgestorte aandelen nietig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s