Let op dividenduitkeringen en terugbetaling van kapitaal bij stamrecht of pensioen in eigen beheer!

De belastingadviseurs van Mazars publiceerden vandaag het onderstaande bericht:

Let op dividenduitkeringen en terugbetaling van kapitaal bij stamrecht of pensioen in eigen beheer!

De Belastingdienst heeft onlangs (nogmaals) bevestigd dat zij van mening is dat er sprake is van afzien van stamrecht of pensioen indien een vennootschap niet meer in staat is het stamrecht of pensioen volledig uit te kunnen betalen als gevolg van het uitkeren van dividend of terugbetalen van aandelenkapitaal. In die situaties wordt de volledige commerciële waarde van de pensioen- en/of stamrechtverplichting belast met loonheffingen, (veelal) tegen een tarief van 72% (inclusief revisierente). De pensioenverplichting valt daarnaast volledig vrij ten gunste van het resultaat van de vennootschap.

Commerciële waarde pensioenverplichting
Voor de toets of er na een dividenduitkering of terugbetaling van aandelenkapitaal voldoende vermogen aanwezig blijft in de vennootschap om het pensioen en/of stamrecht volledig uit te kunnen betalen, dienen alle activa en passiva gewaardeerd te worden op de werkelijke waarde in het economisch verkeer (commerciële waarde). De commerciële waarde van de pensioen- en/of stamrechtverplichting is gelijk aan de koopsom die de vennootschap op dat moment zou moeten betalen aan een professionele verzekeraar om de toegezegde aanspraken direct af te storten en is – gelet op de huidige lage marktrente – substantieel hoger dan de fiscale waarde van de pensioen- en/of stamrechtverplichting. Het commerciële vermogen van de vennootschap valt hierdoor fors lager uit dan het fiscale vermogen, waardoor er commercieel gezien minder (of geen) ruimte bestaat voor dividenduitkeringen en terugbetalingen van aandelenkapitaal.

Wanneer in de pensioenovereenkomst naast ouderdomspensioen ook andere aanspraken zoals een partnerpensioen, wezenpensioen en/of arbeidsongeschiktheidspensioen zijn toegezegd, dient ook hiervoor voldoende vermogen in de vennootschap achter te blijven. Indien dit niet (of niet volledig) is herverzekerd bij een verzekeringsmaatschappij is de commerciële waarde nog hoger en wordt het in deze gevallen veelal onmogelijk om dividend uit te keren, ofwel kapitaal terug te betalen.

Conclusie
Wanneer een vennootschap waarin een pensioen- en/of stamrechtverplichting is ondergebracht voornemens is om dividend uit te keren, ofwel aandelenkapitaal terug te betalen, is het van belang om te bepalen of er voldoende ruimte is gelet op het commerciële vermogen van de vennootschap. Wij kunnen u hierbij uiteraard van dienst zijn.

Mocht u in de tussentijd meer informatie wensen te ontvangen, dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen.

Rotterdam/Den Haag: 088 – 277 1278
Menno Streekstra
Angela Dinkelberg

Amsterdam/Utrecht : 088 – 277 2460
Madelon Warning

Breda: 088 – 277 2068
Marjolein Frencken

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fiscaliteit flexbv, Flexibilisering bv-recht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s