“Toon aan de Top”, discussierapport accountants over bestuur van organisaties en ondernemingen

Het blijft boeiend om te zien op welke manier accountants met governance onderwerpen omgaan. Dit keer wekt het discussierapport “Toon aan de Top” van de nog steeds in oprichting zijnde accountantsorganisatie NBA (fusie van NIVRA en NOvAA) mijn belangstelling. In het rapport wordt het begrip “toon aan de top” als volgt toegelicht:

Het begrip heeft een Angelsaksische oorsprong (Tone at the Top) en wordt in de internationale literatuur beschreven door wetenschappers zoals Merchant en Sklar. In de Nederlandse literatuur is Swinkels één van de weinigen die een publicatie heeft uitgebracht over Toon aan de Top. Hij onderscheidt drie bouwstenen van Toon aan de Top: leiderschap, communicatie en cultuur. Deze moeten consistent zijn en gemonitord worden.
In dit discussierapport is gekozen voor de volgende definitie:
‘Toon aan de Top is de zichtbare bereidheid (of afwezigheid daarvan) van het topmanagement om in de besluitvorming de kernwaarden van de onderneming te laten prevaleren boven andere waarden, en van anderen in de organisatie hetzelfde te verwachten.’
De Toon aan de Top betreft de consistentie tussen het (voorbeeld)gedrag van de top en de door die top vastgestelde visie, strategie en basiswaarden van de organisatie. Zichtbaarheid is hierbij een belangrijke factor. Het gaat er uiteindelijk om dat de medewerker op de werkvloer kan zien wat de gewenste normen en waarden zijn en dit ook gelooft, waardoor hij het gewenste gedrag gaat vertonen. Kortgezegd: doe wat je zegt, walk the talk.

Verder in dit rapport natuurlijk veel over onderwerpen als interne beheersing en de regelgeving voor de accountants.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s