Wet bestuur & toezicht in het nieuws

Naar aanleiding van het bekend worden van de inwerkingtreding van de wet bestuur & toezicht zijn vele berichten verschenen. Een greep uit de berichten volgt hierna.

Rijksoverheid
Bedrijfsleven profiteert van ‘one tier’ model | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

VNO-NCW

‘Mogelijkheid one tier board is gunstig voor vestigingsklimaat’
27-09-2012 – Nederlandse naamloze en besloten vennootschappen kunnen vanaf 1 januari 2013 kiezen voor een ‘one tier board’. Het bestuur van dit bedrijf bestaat dan uit uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders. Dat staat in een wetswijziging van minister Opstelten. Volgens VNO-NCW komt dit het Nederlandse vestigingsklimaat ten goede.

Flexibilisering vennootschapsrecht
De wet vormt een verdere flexibilisering van het Nederlandse vennootschapsrecht. En het is een nuttig instrument in het kader van de steeds verdergaande internationalisering, aldus VNO-NCW. De bruikbaarheid van Nederlandse rechtsvormen voor in ons land gevestigde ondernemingen wordt door deze flexibilisering vergroot.

Vijf commissariaten
Met de invoering van deze wet mogen bestuurders maximaal vijf commissariaten voeren, waarvan een voorzitterschap dubbel telt. Deze limiteringsregeling geldt voor grote vennootschappen (zowel NV’s als BV’s) en grote stichtingen met een jaarrekeningplicht. VNO-NCW was tegen deze maatregel, omdat het geen rekening houdt met de zwaarte van een commissariaat en de tijdsbesteding van een (bijvoorbeeld gepensioneerde of werkzame) commissaris. Echter, personen die voor 1 januari 2013 zijn benoemd, kunnen -ongeacht het aantal commissariaten- in functie blijven tot het einde van hun ambtstermijn.

Tegenstrijdig belang
In de wet is ook geregeld dat een bestuurder of commissaris met een persoonlijk belang dat strijdig is met het belang van de vennootschap, niet mee mag doen aan de besluitvorming. Doet hij dat wel, dan is het besluit vernietigbaar.
Verder moet het bestuur en de raad van commissarissen van grote NV’s en BV’s tenminste voor 30 procent uit vrouwen en voor 30 procent uit mannen bestaan. Lukt dit niet, dan moet dat worden uitgelegd in het jaarverslag. VNO-NCW is verheugd dat
deze bepaling op 1 januari 2016 vervalt, omdat de ondernemingsorganisatie principieel tegen verplichte quota voor vrouwen en mannen is.
Ook nieuw in deze wet is dat de rechtsverhouding tussen vennootschap en bestuurder niet langer een arbeidsovereenkomst mag zijn. Maar dit geldt uitsluitend voor beursvennootschappen.

KNB:

Wetgeving bestuur en toezicht treedt op 1 januari 2013 in werking
27 september 2012
Met ingang van 1 januari 2013 kunnen Nederlandse naamloze en besloten vennootschappen kiezen voor het one tier of monistisch bestuursmodel, waardoor het mogelijk wordt taken binnen het bestuur van een onderneming over uitvoerende en
niet-uitvoerende bestuurders te verdelen. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil met deze wetgeving de bruikbaarheid van de naamloze en besloten vennootschap in nationale en internationale ondernemingsverhoudingen vergroten.
In de wetgeving zijn ook regels opgenomen voor de gevolgen van een tegenstrijdig belang van bestuurders en commissarissen voor de besluitvorming van de vennootschap. Als een bestuurder of commissaris een persoonlijk belang heeft dat strijdig is met
het belang van de vennootschap, dan is het uitgangspunt dat hij niet meedoet aan de besluitvorming. Het hebben van een tegenstrijdig belang leidt onder de nieuwe wetgeving niet meer tot een aantasting van de vertegenwoordigingsbevoegdheid.
Verder beperkt de wet het aantal commissariaten bij ‘grote’ naamloze en besloten vennootschappen en bij ‘grote’ stichtingen met een jaarrekeningplicht.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Commissariatenbeperking (wet bestuur & toezicht), Juridische positie statutair bestuurder (overeenkomst opdracht / arbeidsovereenkomst e.d.) en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s