“Het vormen van een voorziening zonder de aanwezigheid van een verplichting is onjuist en bovendien bijzonder riskant”

Juristen zijn vast geïnteresseerd als zij lezen in accountancy literatuur dat de vorming van een voorziening in de jaarrekening betekent dat aansprakelijkheid wordt aanvaard. Over het vormen van voorzieningen heeft Anton Dieleman, directeur vaktechniek bij Mazars Accountants, in AccountancyNieuws een artikel onder de titel “Voorziening deelneming vraagt de nodige zorgvuldigheid” geschreven, dat eindigt met het navolgende:

Het vormen van een voorziening zonder de aanwezigheid van een dergelijke verplichting is onjuist en bovendien bijzonder riskant. De keerzijde van een dergelijke handelwijze – die wordt geëtaleerd door een voorziening in de jaarrekening – is dat derden hieraan rechten zouden kunnen ontlenen. Als dat zich voordoet, krijgt de voorziening een voorspellende waarde die weinig deelnemende rechtspersonen met genoegen zullen omarmen.

De pdf-versie van het artikel kan hier worden opgehaald.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s