De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft zich geuit over de flex-bv (RJ-Uiting 2012-4 ‘Flexibilisering BV-recht’)

Onderstaand het bericht dat de Raad voor de Jaarverslaggeving op 18 juli 2012 op de eigen site heeft gepubliceerd.

RJ-Uiting 2012-4 ‘Flexibilisering BV-recht’

RJ-Uiting 2012-4 is een gevolg van de inwerkingtreding per 1 oktober 2012 van de “Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht” (wetsvoorstel 31 058) en de “Invoeringswet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht” (wetsvoorstel 32 426). Met laatstgenoemde invoeringswet is tegelijkertijd een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd in het jaarrekeningenrecht zoals opgenomen in Titel 9 Boek 2 BW.

Deze Uiting bevat de wijzigingen die als gevolg van deze nieuwe wetgeving zullen worden aangebracht in de RJ-bundel en de RJk-bundel jaareditie 2012 en wordt vervroegd uitgebracht omdat de datum van inwerkingtreding wijzigingen 1 oktober 2012 is en niet 1 januari 2013.

Wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de jaareditie 2011 van de RJ-bundel en RJk-bundel hebben onder andere te maken met de volgende (gewijzigde) wettelijke bepalingen:

  • voor BV’s verdwijnt de minimumkapitaaleis en het verplichte maatschappelijk kapitaal;
  • voor BV’s ontstaat de mogelijkheid om aandelen uit te geven waarvan de nominale waarde in een andere valuta luidt dan in Euro’s;
  • voor BV’s ontstaat de mogelijkheid om stemrechtloze of winstrechtloze aandelen uit te geven;
  • het aantal verplichte wettelijke reserves voor BV’s neemt af, de ‘reserve minimumkapitaal’ (art. 2:178 lid 3 BW, de ‘reserve steunfinanciering (art. 2:207c lid 3 BW) en de ‘euro omzetting (bijschrijvings) reserve’ (art. 2:178a lid 2 en 3 BW) zullen verdwijnen;
  • het wettelijke systeem van kapitaalbescherming wordt bij de BV gewijzigd.

Daarnaast zijn ook noodzakelijke aanpassingen als gevolg van de hiervoor genoemde wijzigingen in Titel 9 Boek 2 BW aangebracht.

Ingangsdatum

Deze Uiting is van toepassing op boekjaren waarin de datum van 1 oktober 2012 valt.

Lees meer

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s