Modernisering van het recht inzake de naamloze vennootschap

Degenen die menen dat de Nederlandse naamloze vennootschap een rustig bezit is, vergissen zich. Bij advisering inzake omzetting van een besloten vennootschap in een naamloze vennootschap zal daar terdege mee rekening moeten worden gehouden. De minister van Veiligheid & Justitie heeft al diverse keren aangegeven dat ook het recht inzake naamloze vennootschappen zal worden gemoderniseerd.

Zie bijvoorbeeld het verslag van het overleg van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van 26 september 2011. Daarin staat:

De heer Van der Steur heeft ook gevraagd wanneer het nv-recht wordt herzien. Het bv-recht heeft zeker te maken met het nv-recht, de geschillenregeling en de clawback, en ik zal nog spreken over de kabinetsvoornemens die de minister van EL&I heeft genoemd in de bedrijvenbrief, maar als je alles met elkaar in verband brengt, kun je de wet niet tot stand brengen. Ik doe een beroep op iedereen om de posities te scheiden. Ik zal in een schema aangeven hoe we alles voor elkaar kunnen krijgen. Na afronding van de herziening van het bv-recht, die absoluut prioriteit heeft, wordt het nv-recht opgepakt. De herziening daarvan begint in 2012, heb ik met mijn mensen afgesproken.

In de memorie van antwoord van 1 maart 2012 inzake de flex-bv wetsvoorstellen zegt de minister:

Zoals tijdens het eerdergenoemde wetgevingsoverleg op 26 september 2011 is aangekondigd, ben ik voornemens om in 2012 ook aan te vangen met de modernisering van het nv-recht. Daarin zal het onderscheid tussen de bv, niet-beurs nv en beurs nv nader worden bezien. Hierbij kan ook de vraag naar de omgang met aandelen aan toonder worden betrokken.

Het is nog niet bekend wat er gewijzigd gaat worden.

Aanvulling 25 juni 2013: tot op heden heb ik op dit terrein nog niets voorbij zien komen…

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Naamloze vennootschap, Rechtsvorm keuze en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s