Vraag & antwoord: “Moet ik voor die datum mijn statuten van mijn bestaande bv aanpassen?”

In de LinkedIn groep over de flex-bv wordt de volgende vraag gesteld:

Mooi de wet is aangenomen en de ingangsdatum (1 oktober) is bekend. Vraag uit de praktijk is nu, “moet ik voor die datum mijn statuten van mijn bestaande BV aanpassen?
Volgens mij gaan de meeste wijzigingen direct in per 1 oktober. Toch hoeven volgens mij de meeste statuten van de kleine BV’s niet meteen te worden aangepast, vooral niet als het gaat om eenmas-BV’s. Veel kan ook later worden getackeld als een situatie zich voordoet waardoor je toch naar de notaris moet. Anderzijds loop je als ondernemer het risico in strijd te handelen met jouw eigen “oude” statuten. Wat is jullie mening?

Wessel Bosse, notaris in Amsterdam, antwoordt als volgt:

De Flex-wet verplicht niet om de statuten te wijzigen. Maar als je het niet doet en de Flex-wet is op 1 oktober in werking getreden, dan biedt de wet voor sommige rechtshandelingen ruimere mogelijkheden dan de statuten als die niet zijn aangepast.
Ik noem een paar voorbeelden.
Thans mag slechts 50% van het geplaatst kapitaal anders dan om niet worden ingekocht. Onder andere deze grens komt na invoering van de Flex-wet te vervallen. In de huidige statuten is meestal de huidige wettelijke inkoopregeling letterlijk overgenomen. Onder andere omdat de huidige wet als voorwaarde om aandelen in te kunnen kopen, stelt, dat de statuten dit mogelijk maken (ook deze eis komt onder de Flex-wet te vervallen).
Na invoering van de Flex-wet staat in de statuten dan nog steeds de oude grens van 50% van het geplaatst kapitaal vermeld. Daar is men dat toch aan gehouden, ook als is de wet ruimer. Ik noem dit de statutaire klem.
In de huidige statuten kun je vòòr het inwerkingtreden van de Flex-wet deze statutaire bepaling, vooruitlopend op de inwerlingtreding van de Flex-wet, niet schrappen: dat zou tot gevolg hebben dat tot 1 oktober a.s. aandelen anders dan om niet niet kunnen worden ingekocht. Immers onder de huidige wet moet dit in de statuten staan. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Flex-wet zou wel in de statuten kunnen worden opgenomen dat de inkoop van eigen aandelen anders dan om niet mogelijk is met inachtneming van hetgeen daaromtrent in de wet is bepaald, of specifieker: met inachtneming van het bepaalde in artikel 2:207 BW. Artikel 71 van de Overgangswet NBW heeft tot gevolg, dat een verwijzing in de statuten naar een wetsbepaling, inhoudt, dat eerst wordt verwezen naar de oude wet en na inwerkingtreding van de nieuwe wet, naar de nieuwe wettelijke bepaling.
Het bovenstaande geldt idem dito voor het verbod tot steunverlening door de vennootschap voor het nemen van aandelen in haar kapitaal (artikel 2:207c BW).
Het moge duidelijk zijn dat dit niet alleen geldt voor grote BV’s maar ook voor Eenmans-BV’s waarbij dit soort rechtshandelingen ook plaatsvinden.
Groet,
Wessel Bosse
Notaris te Amsterdam (BNCL)

Zie voor een samenvatting van de redenen om toch te bekijken of er iets moet worden gedaan in verband met het nieuwe bv-recht ook dit bericht.

Overigens is de discussie in de flex-bv groep ook verder gegaan, zie de discussie.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Overgangsrecht flex-bv, Vraag & antwoord. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s