Vraag en antwoord / kan ik de flex-bv gebruiken voor mijn beginnende internet-bedrijfje?

Zo nu en dan zal ik hier ook korte vragen en antwoorden publiceren, in de hoop dat dit voor sommige lezers van dit weblog interessant kan zijn. Dit keer een vraag van een (toekomstige) zzp’er.

Vraag:

Ik ben van plan een internet bedrijfje te beginnen. Nu is mijn vraag of voor mij een flex-bv van toepassing is, want ik ben nog niet toe aan kantoor en personeel, en ik heb de €18.000 kapitaal niet om een bedrijf te starten. Graag uw commentaar en hulp.

Antwoord:

Naar aanleiding van uw vraag over de flex-bv: het nieuwe bv-recht is nog niet helemaal door het parlement heen. De verwachting is dat dit binnenkort zal gebeuren en dat de nieuwe wetgeving per 1 juli a.s. of per 1 januari a.s. in werking zal treden. Houdt er overigens rekening mee dat een bv niet altijd beschermt tegen persoonlijke aansprakelijkheid.
Als u een beginnend bedrijf heeft, is het de vraag of een (flex-)bv fiscaal wel interessant is, omdat u als starter met een eenmanszaak recht heeft op allerlei fiscale faciliteiten.
Als u meer informatie wil over het nieuwe bv-recht kunt u één van onze seminars bijwonen, zie hier voor de data, locaties en aanmelding. Op 31 mei a.s. is een bijeenkomst in Amsterdam.

Conclusie:

  • Het nieuwe bv-recht is in aantocht, als u een bv wil oprichten is het verstandig te wachten tot na de datum van invoering.
  • Het is aan te bevelen dat u fiscaal advies inwint of een bv voor u wel interessant is. U kunt uw onderneming later altijd nog in een bv onderbrengen.
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Rechtsvorm keuze, Vraag & antwoord en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vraag en antwoord / kan ik de flex-bv gebruiken voor mijn beginnende internet-bedrijfje?

  1. Er moet zeker aan de coöperatie worden gedacht als alternatief voor de besloten vennootschap. Voor de coöperatie geldt inderdaad nu al geen kapitaaleis van EUR 18.000. Wel dient men zich te realiseren dat voor het gebruik van een coöperatie extra voorwaarden gelden en dat het een rechtsvorm is, die is ontworpen voor samenwerking tussen meerdere deelnemers. Een goede juridische en fiscale begeleiding is van belang.

  2. Een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid is mogelijk ook een optie. Ook hier is namelijk geen minimum kapitaal vereist van EUR 18,000. Bij de oprichting van een coöperatie zijn er echter wel twee leden nodig. Het oprichten van een coöperatie moet inderdaad wel afgewogen worden tegen de voordelen van het IB ondernemerschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s