Model ‘kleine bv’ ontwikkeld door Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)

Het notariaat heeft een model ‘kleine bv’ ontwikkeld dat vandaag is bekend gemaakt. Notarissen kunnen het model op dit adres vinden (besloten toegang). Onderstaand het bericht van de notariële beroepsorganisatie KNB:

MKB enthousiast over KNB-model ‘kleine bv’
24 april 2012
“Dit is precies de manier waarop notarissen het moeten aanpakken. Proactief als partner van de ondernemer”, aldus Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, over het model ‘kleine bv’ dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vandaag presenteerde.
Biesheuvel kreeg het model aangeboden door KNB-voorzitter Ruud van Gerven op het KNB-symposium ‘Nederland en Europa’, waar Biesheuvel gastspreker was. Het model bestaat uit een notariële oprichtingsakte met statuten die tot een minimum zijn beperkt.

Lastenverlichting en bevordering ondernemerschap
Met deze akte biedt het notariaat (potentiële) ondernemers in het MKB en ZZP´ers de mogelijkheid om snel en goedkoop een bv op te richten. Zo levert het notariaat een positieve en, in het licht van de huidige economische crisis, welkome bijdrage aan lastenverlichting voor ondernemers en bevordering van het ondernemerschap in Nederland.

SBA en flex-bv
De KNB heeft het model ontwikkeld in het licht van de Small Business Act for Europe (SBA), die op 30 mei 2011 door de Europese ministers van Economische Zaken is aangenomen. Daarnaast loopt de beroepsvereniging hiermee vooruit op de flex-bv-wetgeving, die mogelijk op 1 juli aanstaande in werking treedt. De SBA gaat uit van het principe ‘think small first’: versimpeling van regelgeving en reductie van administratieve lasten voor het MKB. De wetsvoorstellen voor de flex-bv brengen een aanzienlijke vereenvoudiging en flexibilisering aan op het bestaande bv-recht. Zo worden het verplichte minimumkapitaal van 18.000 euro, de bankverklaring bij inbreng in geld en de accountantsverklaring bij inbreng in natura afgeschaft en kan een bv volstaan met eenvoudige statuten. De verklaring van geen bezwaar voor oprichting van een bv is al op 1 juli 2011 afgeschaft.

Beschikbaarheid model
Het model wordt opgenomen in het KNB-modellenbestand op NotarisNet en is te gebruiken zodra de flex-bv-wetgeving is ingevoerd.

Aanvulling d.d. 28 april 2012:
zie over dit nieuwe model ook deze discussie in de LinkedIn groep. Ook de Kamer van Koophandel meldt dat het nieuwe model er is. BusinessBox is teleurgesteld dat er niets over de kosten is bekend gemaakt (bericht 28 april 2012).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s