Vragen van leden van de Eerste Kamer (27 maart 2012) inzake de flex-bv wetsvoorstellen

Op ScherpinNotariaat staat een artikel van E.A. van Dooren waarin een samenvatting wordt gegeven van de vragen die door leden van de Eerste Kamer zijn gesteld over de flex-bv wetsvoorstellen. Deze vragen hebben betrekking op:

 • de rol van de bestuurder bij de uitkeringstest;
 • de aansprakelijke aandeelhouder op grond van het nieuwe artikel 2:192 BW (waarvan ik me overigens afvraag of dat vaak benut gaat worden);
 • decharge en de vaststelling van de jaarrekening door ondertekening door directie / raad van commissarissen.

Voorts worden gevraagd naar plannen om ook het recht inzake naamloze vennootschappen te moderniseren.

Op dit moment zijn deze vragen, die op 27 maart jl. zijn gesteld, nog niet op overheid.nl in de dossiers inzake de flex-bv (eerste wetsvoorstel, tweede wetsvoorstel) gepubliceerd.

 

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Naamloze vennootschap, Parlementaire geschiedenis flex-bv en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vragen van leden van de Eerste Kamer (27 maart 2012) inzake de flex-bv wetsvoorstellen

 1. Een aantal van deze vragen is al in de Memorie van Antwoord aan de Eerste Kamer van 1 maart jl. (EK 31.058 / 32.426, C) en in eerdere parlementaire stukken beantwoord.
  Ik geef een paar schoten voor de boeg:
  Niet het moment van het goedkeuringsbesluit van het bestuur maar het moment van uitkering is bepalend voor de beoordeling van de wetenschap van het bestuur dat de Flex-BV na de uitkering (waarvoor een periode van een jaar geldt) haar opeisbare schulden niet meer zal kunnen voldoen.
  Derden kunnen geen beroep doen op een in de statuten opgenomen verplichting dat aandeelhouders zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor bepaalde of alle schulden van de Flex-BV.
  In de laatste zin van artikel 2:210 lid 5 van de Flexwet staat dat in de statuten kan worden afgeweken van de in hetzelfde lid geregelde automatische vaststelling in het geval bij een Flex BV de aandeelhouder(s) tevens bestuurder(s) is (zijn), de jaarrekening wordt getekend door de bestuurder(s) en, indien deze er zijn, commissarissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s