Wetsvoorstel aanpassing van het recht van enquête in boek 2 BW in de Tweede Kamer

Vandaag wordt het wetsvoorstel inzake de aanpassing van het recht van enquête in boek 2 Burgerlijk Wetboek (BW) in de Tweede Kamer behandeld. Uit het dossier op overheid.nl blijkt dat er diverse amendementen zijn ingediend.
Op Twitter schrijft Ard van der Steur vandaag “Om 18.30 uur begint debat over enqueterecht. We gaan moderniseren“.

Aanvulling 4 april 2012:
Zie ook het bericht op de site van de Eerste Kamer:

Enquêterecht verbeterd

3 april, wetsvoorstel – Met een paar aanpassingen is het enquêterecht weer helemaal up-to-date. De Kamer stemt op hoofdlijnen in met het voorstel van minister Opstelten (Justitie) om dit recht bij te stellen. “Het kan zijn nut nog beter bewijzen als deze verbeteringen zijn doorgevoerd”, aldus de minister.

Is er sprake van wanbeleid of mismanagement bij een bedrijf? Lijkt er van alles mis met de boekhouding en de financiering? Bij twijfels over het beleid van een bedrijf, stichting of vereniging kan de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam een onderzoek instellen. Het enquêterecht dat dit regelt, krijgt met dit voorstel een update.

Bijsturen
Aan het wetsvoorstel ging een uitgebreide consultatie vooraf. De minister heeft dus goed geluisterd naar de praktijk, aldus Van der Steur (VVD), en dat komt het voorstel alleen maar ten goede. Ook Van Toorenburg (CDA) is tevreden. Volgens haar is het goed om de manier om geschillen te beslechten een “beetje bij te sturen”. Bontes (PVV) is blij dat “bestuurders die er een potje van maken, niet uit de wind worden gehouden”.

Ondernemingsraad
Groot (PvdA) heeft “genoeg roekeloze aandeelhouders gezien” om blij te zijn met dit wetsvoorstel. Toch spijt het hem dat ondernemingsraden geen zelfstandig recht op enquête krijgen. “Waarom krijgt de ondernemingsraad niet het voordeel, maar het nadeel van de twijfel?”, vraagt de PvdA’er. Irrgang (SP) sluit zich bij hem aan. De minister hoeft niet bang te zijn dat er lichtzinnig gebruik wordt gemaakt van die mogelijkheid. Maar Opstelten blijft bij zijn standpunt. Hij wijst erop dat vakbonden in het belang van hun leden al een enquête kunnen aanvragen.

De Kamer stemt op 10 april over het wetsvoorstel.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Enquêterecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s