Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht heeft ernstige bezwaren tegen het claw-back wetsvoorstel

Onderstaand het bericht dat de KNB bekend maakte over het advies van de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht:

Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht uit ernstige bezwaren
02 april 2012
De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht vindt dat er ernstige bezwaren kleven aan het wetsvoorstel over de bevoegdheid tot aanpassing en terugvordering van bonussen van bestuurders en dagelijks beleidsbepalers (wetsvoorstel 32512, inzake “claw back”).
De Gecombineerde Commissie meent dat de voorgestelde regeling uit conceptueel en wetsystematisch oogpunt niet voldoet. De voorgestelde regeling heeft een tweeledige doelstelling die niet met één regeling te verwezenlijken is, vindt de Commissie. Zo moet de regeling aan de ene kant voorkomen dat de besluitvorming door het bestuur van een beursgenoteerde onderneming door ‘eigen’ financiële belangen van bestuurders als aandeelhouder wordt beïnvloed (tegenstrijdig belang). Aan de andere kant moet het voorstel de voordelen van een bestuurder beperken als gevolg van het feit dat aandelen als beloningscomponent zijn toegekend. De Commissie vindt dat de wetgever hiervoor twee afzonderlijke regelingen moet ontwerpen. Daarnaast heeft de Gecombineerde Commissie vanuit het oogpunt van zorgvuldige wetgeving bezwaren tegen de willekeurige grenzen van het toepassingsbereik van de regeling.

Advies aan NOvA en KNB
De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft deze bezwaren geuit in een advies aan beide organisaties naar aanleiding van de Derde Nota van wijziging inzake wetsvoorstel 32512. De beide beroepsorganisaties hebben zich achter de inhoud van het advies gesteld en het advies bij de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer ingediend.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bonussen terugvorderen (claw-back bestuurdersbeloning) en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s