Wisselwerking tussen arbeids- en ondernemingsrecht neemt toe, aldus R.M. Beltzer, hoogleraar Arbeid en Onderneming

Op vrijdag 3 februari 2012, 16:00 uur houdt dr. R.M. Beltzer zijn oratie onder de titel “Arbeid en Onderneming. Van indifferentie naar beperkt mutualisme”, zie de aankondiging op de site van de UvA, waar de oratie als volgt wordt geïntroduceerd:

Arbeidsrecht en ondernemingsrecht bestonden tot voor kort relatief vreedzaam naast elkaar en hoefden zich in het algemeen weinig van elkaar aan te trekken. Deze positie is echter meer en meer onder druk komen te staan. De financiële crisis en morele verontwaardiging ten aanzien van corporate governance in brede zin, en arbeidsrechtelijk conservatisme in een snel veranderende samenstelling van de beroepsbevolking dwingen tot een herijking van de waarde(n) van beide rechtsgebieden. In zijn oratie stelt Ronald Beltzer zich de vraag of arbeidsrecht nog vooral beschermingsrecht is, of dat er andere noties, zoals ordening en eigen verantwoordelijkheid, belangrijker  zijn geworden. Dient het ondernemingsrecht vooral de ondernemer te faciliteren? En hoe ver mogen wetgever en rechter gaan in hun ingrijpen in het bestaande systeem van checks and balances? Aan de hand van een aantal actuele ontwikkelingen, zoals bonus- en beloningsbeleid en ontslagrecht, zet Beltzer lijnen uit die tot een zekere wisselwerking tussen de twee rechtsgebieden (moeten) leiden. Hij betrekt hierbij internationale juridische, politieke en economische ontwikkelingen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Beloning bestuurders en toezichthouders, Flexibilisering bv-recht, Juridische positie statutair bestuurder (overeenkomst opdracht / arbeidsovereenkomst e.d.) en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s