Twee workshops voor medewerkers van trustkantoren over flexibilisering van het bv-recht, donderdag 19 januari 2012 en donderdag 3 februari 2012

Op 2 en 9 februari 2012 organiseert Pellicaan Advocaten in samenwerking met Mazars University twee workshops voor medewerkers van trustkantoren, met als thema de flexibilisering van het bv-recht.

Reden voor de workshops

Naar verwachting zullen de twee wetsvoorstellen inzake de flexibilisering van het bv-recht op 1 juli 2012 in werking treden. Deze wetsvoorstellen zullen het Nederlandse bv-recht ingrijpend wijzigen. Tevens valt rond dezelfde datum de inwerkingtreding van de Wet bestuur en toezicht te verwachten, die de positie van de statutaire directie wijzigt en de mogelijkheid gaat bieden een one-tier bestuurssysteem in te voeren. Het is van belang dat trustkantoren zich tijdig op de vele wijzigingen voorbereiden en nagaan of er vóór de inwerkingtreding nog maatregelen moeten worden genomen. De nieuwe regelgeving levert vele nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe risico’s op.

Donderdag 19 januari 2012 – 12:30-18:30 – Mazars Amsterdam
Workshop nieuw bv-recht voor trustkantoren: Risico’s beperken en mogelijkheden benutten

Tijdens deze workshop wordt aandacht besteed aan de hoofdlijnen van de wijzigingen die plaats vinden, met onder meer aandacht voor de nieuwe terminologie en systematiek, en de afschaffing van een aantal kapitaalbeschermingsformaliteiten en de nieuwe regels inzake de blokkeringsregeling. Verder speciale aandacht voor de wijzigingen die relevant zijn voor de statutaire directie, zoals de gewijzigde regels in titel 1 van boek 2 BW en de voorschriften inzake de uitkering van dividend, agio en kapitaal. De wijze waarop participatie mogelijk is in een ‘flexibele bv’ zal ook belangrijk wijzigen, door de creatie van de mogelijkheid van stemrechtloze aandelen winstrechtvrije aandelen. De positie van certificaathouders zal onder het nieuwe recht ook anders gaan worden.

Aanmelding: via de website van Mazars

Donderdag 2 februari 2012 – 12:30-18:30 – Mazars Amsterdam
Workshop voor trustkantoren over de coöperatie en naamloze vennootschap als alternatief voor de flexbv

Nu het bv-recht zo ingrijpend verandert, is dat aanleiding om te bezien of er reden is te kiezen voor een andere rechtsvorm. Het is namelijk mogelijk om een besloten vennootschap om te zetten in een naamloze vennootschap of coöperatie. Tijdens deze workshop wordt nader op deze alternatieven ingegaan en worden deze met de besloten vennootschap naar nieuw recht vergeleken.

Er is in het bijzonder ook aandacht voor de coöperatie als alternatief voor de besloten vennootschap. De coöperatie blijft bij het ontwerpen van een structuur vaak ten onrechte buiten beschouwing. De coöperatie biedt een zeer grote flexibiliteit, onder meer in de sfeer van de uitkering van winst aan de deelnemers. Ook als het bv-recht is geflexibiliseerd is de coöperatie een interessant alternatief met enige mogelijkheden die de bv niet heeft.

De keuze voor één van deze rechtsvormen heeft ook allerlei fiscale aspecten, die  tijdens deze workshop zullen worden besproken.

Aanmelding: via de website van Mazars

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Coöperatie, Flexibilisering bv-recht, Naamloze vennootschap, Rechtsvorm keuze en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s