NOB levert commentaar op de fiscale aspecten van de flexbv

Binnenkort behandelt de Eerste Kamer de flexbv-wetsvoorstellen. In verband daarmee heeft de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) een commentaar gestuurd aan de vaste commissie V&J van de Eerste Kamer. Het bericht van de NOB is hier te vinden.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • De aanmerkelijkbelangregeling in de inkomstenbelasting staat onnodig in de weg aan gebruikmaking van de ruimere inrichtingsvrijheid van statuten, zoals de incorporatie van aandeelhoudersovereenkomsten en kwaliteitseisen.
  • Het fiscale groepsbegrip ‘verbondenheid’ dreigt na invoering van het flexibele bv-recht zeer complex en ondoorzichtig te worden.
  • Het flexibele bv-recht wordt doorkruist door voor de vorming van een fiscale eenheid te blijven vasthouden aan de eis dat de moedermaatschappij ten minste 95% van het nominaal gestorte kapitaal in de dochter dient te bezitten.
  • Het toetsingskader voor de fiscale kwalificatie van buitenlandse samenwerkingsverbanden wordt na de invoering van het flexibele bv-recht ontdaan van de meest onderscheidende toets, te weten de aansprakelijkheid.
  • In de Wet Div.bel. 1965 ontbreekt een bepaling op grond waarvan de fiscus eveneens is gehouden de dividendbelasting terug te betalen in het geval waarin de dividendbelasting functioneert als eindheffing.
  • Het effect van het flexibele bv-recht op tal van fiscale aandelencriteria is nog steeds onduidelijk, hetgeen gebruikmaking van het flexibele bv-recht naar verwachting niet zal bevorderen.

Het downloaden van het pdf bestand met het complete advies is mij pas de volgende dag gelukt, zie bijgaande pdf (*).

Zie voor een eerder commentaar van de NOB uit 2010 dit bericht.

 

(*) Het bestand had wel een heel bijzondere naam, “=UTF-8BQ29tbWVudGFhciB3ZXRzdm9vcnN0ZWwgVmVyZWVudm91ZGlnaW5nIGVuIGZsZXg== =UTF-8BaWJpbGlzZXJpbmcgYnYtcmVjaHQgKGZpbmFuY2nDq24pLnBkZg===.pdf.pdf“.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fiscaliteit flexbv, Flexibilisering bv-recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s