Flexibilisering van het bv-recht tijdens de behandeling van de justitie begroting

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van veiligheid en justitie komt ook het Nederlandse rechtspersonenrecht aan de orde.

Vragen en antwoorden d.d. 27 oktober 2011, ten behoeve van de vergadering van 1/2 november 2011, gevonden op deze plaats:

Hoe kan binnen de juridische infrastructuur ruimte gegeven worden aan innovatie en ondernemen? Waaraan moet men dan denken?
Hier zijn veel voorbeelden van te geven. De juridische infrastructuur kan worden gebruikt om ondernemers meer ruimte te bieden, bijvoorbeeld door het aanbieden van flexibele rechtsvormen als het nieuwe BV recht. De juridische infrastructuur kan ook onnodige belemmeringen voor innovatie opheffen. Zo moet het auteursrecht een stimulans zijn voor creativiteit en innovatie, nieuwe creatieve toepassingen van oude werken stimuleren en een oplossing bieden voor de zogenaamde verweesde werken. (…)

Memorie van toelichting, pagina 20, Meer ruimte voor ondernemen

Economische groei en verbetering van het investeringsklimaat zijn voor Nederland – en voor Nederlandse ondernemers en consumenten in het bijzonder – van essentieel belang. Dit vergt maatregelen op het gebied van de juridische infrastructuur, die vooral zijn vastgelegd in het burgerlijk wetboek. Administratieve lasten worden verlaagd door in 2012 in te zetten op snelle vaststelling van de in 2011 verschenen Europese richtlijnvoorstellen voor modernisering van het jaarrekeningrecht en een vrijstelling voor kleine ondernemingen. Rechtsvormen als de versoepelde BV en de personenvennootschap, die in 2012 hun beslag moeten krijgen, maken het starten van een bedrijf goedkoper en eenvoudiger. De aanpassing van de wet collectieve afwikkeling massaschades maakt schadeafwikkeling goedkoper en zal ook in faillissementssituaties een oplossing kunnen bieden. Uitwassen van de zogeheten claimcultuur worden aangepakt, onder andere door eisen te stellen aan claimstichtingen.

Memorie van toelichting, pagina 32, Ondernemingsrecht

Het vestigingsklimaat wordt versterkt met de invoering van de versoepelde rechtsvorm van de BV. De afronding van het parlementaire proces zal in 2012 plaatsvinden. De nieuwe BV-vorm is eenvoudiger en goedkoper op te richten en wordt overigens gekenmerkt door meer flexibiliteit. De beslechting van geschillen in NV’s en BV’s (tussen bestuur en aandeelhouders of tussen aandeelhouders onderling) via het enquêterecht kan beter. Begin 2012 wordt een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer tot wijziging van de toegang tot de procedure en de versterking van processuele waarborgen. (…)

Ik heb het verslag van de vergaderingen van 1 en 2 november 2011 doorgelezen, daarin kwam ik zo op het eerste gezicht over het ondernemingsrecht niets tegen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s