Afschaffing notariële akte geen onderdeel wetsvoorstellen flexbv

De minister van economische zaken heeft aangekondigd dat het plan bestaat om de verplichte notariële akte bij oprichting van een besloten vennootschap te laten vervallen. Er is ook gemeld dat dit geen onderdeel zal uitmaken van de wetgeving inzake de flexbv. Zie over het plan tot afschaffing van de notariële akte het korte bericht bij Antwoord voor Bedrijven, en het nieuwsbericht van 3 september 2011:

Oprichten BV wordt makkelijker en goedkoper
Nieuwsbericht | 03-09-2011

De verplichting om bij het oprichten van een BV langs de notaris te gaan verdwijnt. Op die manier hoeven ondernemers minder kosten te maken bij het oprichten van een BV.  Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zaterdag 3 september 2011  in een interview met de Telegraaf.

Duizend euro
‘Als ondernemer ben je al snel meer dan duizend euro kwijt aan notariskosten,’ aldus minister Verhagen. ‘Door het oprichten van een BV makkelijker en goedkoper te maken geef dit kabinet ondernemers de ruimte om te ondernemen.’

Wetswijziging
De ministeries van Veiligheid en Justitie (V&J) en EL&I bereiden een wetswijziging voor om de verplichte notariële akte af te schaffen. Het streven is om dit voorstel komend jaar naar de Tweede Kamer te sturen.

Privévermogen
Een BV heeft voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak. Zo kan een ondernemer met een BV zijn privévermogen beter afschermen van zijn bedrijf. De afschaffing van de verplichting van de notariële akte geldt niet voor een klein aantal ondernemers die een BV met afwijkende statuten wil oprichten.

Eerste Kamer
Naast een notariële akte moeten ondernemers nu ook nog achttienduizend euro startkapitaal storten voordat hun BV een feit is. Ook deze verplichting wordt afgeschaft. Een wetsvoorstel daartoe is in behandeling bij de Eerste Kamer. Door de beide maatregelen dalen de administratieve kosten van het oprichten van een BV met 90 procent.

Zie over dit onderwerp ook de brief van 13 september 2011 van de minister EL&I over het bedrijfslevenbeleid, daarin staat:

Het is van belang dat de reeds lang lopende wetswijziging van het BV-recht voortvarend wordt afgerond. Met deze wetswijziging wordt onder meer de afschaffing van het verplichte minimumkapitaal voor BV´s gerealiseerd. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten voor het bedrijfsleven. In een vervolgtraject wordt een verdere reductie van lasten uitgewerkt in het bijzonder in de situatie dat BV´s met gebruikmaking van standaardstatuten worden opgericht. Veel kleine BV´s kunnen hiermee volstaan, wat een aanzienlijke verdere lastenverlichting mogelijk maakt. Notariële tussenkomst lijkt alleen noodzakelijk wanneer de aandeelhouders kiezen voor niet-standaardstatuten. In dat geval moeten de machtsverhoudingen binnen de vennootschap goed worden vastgelegd in het belang van aandeelhouders en derden en worden getoetst of de gemaakte afspraken in lijn zijn met de wet.

Er zal nog wel wat water door de Rijn vloeien voordat het zo ver is. Er is nl. al wel aangekondigd dat de afschaffing alleen zal gaan gelden voor een ‘standaard-bv’. Het is best een klus om statuten voor een dergelijke bv vast te stellen (als het al mogelijk is).

Er is ook tegenstand tegen dit plan:

  • Blijkens een nieuwsbrief van Stibbe (html, 4 oktober 2011) hebben kamerleden zich kritisch over het idee uitgelaten.
  • Diverse personen leveren kritiek in BNR Juridische Zaken, zie artikel (html) en interview (geluidsfragment), 19 september 2011
  • Het is natuurlijk voorspelbaar dat notarissenorganisatie KNB tegen is, zie hun website (html), met daar verwijzing naar een brief van Sarneel van 7 september 2011 (html) en een brief van de KNB (pdf), eveneens daterend uit september 2011.

Verder moet niet vergeten worden dat de kosten van een bv niet alleen bij oprichting worden gemaakt maar dat er ook kosten voor de instandhouding zijn. En fouten bij de oprichting kunnen later veel geld kosten…

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Oprichting zonder notaris en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s