‘Oprichten BV makkelijker, niet meer verplicht naar notaris’, fiscale kant wordt vergeten

Er is aangekondigd dat voor de oprichting van de bv geen notaris meer nodig zou zijn. Of dat de rechtszekerheid ten goede komt is de vraag. Een reactie van twee notarissen is op 22 september 2011 in het FD gepubliceerd, “Met flexibele bv prachtig maatwerk“, waarin zij zich keren tegen dat voorstel.

In veel artikelen, zoals het onderstaande van VNO-NCW, ontbreekt de vermelden dat voor de keuze voor de bv de fiscale aspecten van zeer groot belang zijn. Want de bv kost niet alleen geld bij de oprichting, maar ook het in stand houden kost geld, ook als het flexbv-voorstel is ingevoerd. Dat betreft niet alleen de begeleiding van adviseurs, maar ook de vennootschapsbelasting die een bv moet betalen. Soms is het voor kleine ondernemers voordeliger om juist geen bv te zijn.
Zie bijvoorbeeld het bericht van ZZP Nederland: “Maar er zijn ook een aantal nadelen. U komt bij uw eigen BV in loondienst. Hierdoor zult u net als bij iedereen in loondienst premies moeten afdragen en heeft u geen recht meer op fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek (ca € 7500,-) en de MKB winstvrijstelling (12,5%). “.
Het is dus belangrijk om voor de keuze tussen de bv aan de ene kant en de eenmanszaak/v.o.f./maatschap aan de andere kant zowel juridisch advies als fiscaal advies in te winnen.

Artikel VNO-NCW:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fiscaliteit flexbv, Flexibilisering bv-recht, Oprichting zonder notaris en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s