Is een stille maatschap nog stil nadat deze in het handelsregister is ingeschreven?

Onlangs las ik dat ook stille maatschappen in het handelsregister kunnen worden ingeschreven, zie dit bericht. Dat maakt me meteen heel nieuwsgierig: is een stille maatschap nog wel “stil” als zij in het handelsregister is ingeschreven.

Dit heeft me geïnspireerd tot een artikel dat binnenkort in AccountancyNieuws zal verschijnen.

Wetsvoorstel personenvennootschappen

Dan moeten we wel bedenken dat we wellicht over afzienbare tijd te maken hebben met het nieuwe recht inzake personenvennootschappen (en daar valt de maatschap onder), zie voor het wetsvoorstel zoals bij de Eerste Kamer ligt op deze plek. Daar wordt een openbare personenvennootschap als volgt gedefinieerd:

Artikel 801
1. De openbare vennootschap is de vennootschap tot het uitoefenen van een beroep of bedrijf dan wel tot het verrichten van beroeps- of bedrijfshandelingen, die op een voor derden duidelijk kenbare wijze naar buiten optreedt onder een door haar als zodanig gevoerde naam.
2. De stille vennootschap is de vennootschap die niet een openbare vennootschap is.

Het lijkt me dat je als maatschap naar buiten treedt op een voor derden kenbare wijze als je jezelf inschrijft in het handelsregister. Dus… Door inschrijving ben je automatisch geen stille maatschap meer! Ik ben heel benieuwd wat de bedenkers van het inschrijven van stille maatschappen hier van vinden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Personenvennootschap, Stille maatschap / vennootschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s