De wetsvoorstellen inzake de personenvennootschap, stand van zaken parlementaire behandeling

Sinds 2002 is de personenvennootschap in behandeling bij het Nederlandse parlement. Het eerste wetsvoorstel is in 2002 bij de Tweede Kamer ingediend (zie het overzicht op de website van de Eerste Kamer). Dat wetsvoorstel is op 25 januari 2005 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De samenvatting op de Eerste Kamer site luidt:

Dit wetsvoorstel strekt tot vaststelling van titel 7.13 van het Burgerlijk Wetboek, waarin de regeling met betrekking tot de personenvennootschappen is geregeld. De nieuwe titel vervangt de huidige negende titel van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek die betrekking heeft op de maatschap, en van de derde titel van het Eerste Boek van het Wetboek van Koophandel, waarin de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap geregeld zijn.

De meest in het oog springende vernieuwing is de mogelijkheid dat, indien de vennoten daarvoor kiezen, een openbare vennootschap rechtspersoonlijkheid verwerft. Het wetsvoorstel brengt voorts onder andere de regeling van de maatschap en de andere personenvennootschappen, die thans over twee wetboeken zijn verspreid, samen in één geïntegreerde regeling.

Het tweede wetsvoorstel is in 2007 bij de Tweede Kamer ingediend (zie het overzicht op de website van de Eerste Kamer). Het voorstel is op 15 december 2009 met algemene stemmen aangenomen.

Vervolgens zijn de twee voorstellen in april 2011 in de vaste commissie justitie van de Eerste Kamer behandeld. Daar werd veel kritiek geuit, zie mijn bericht.

Aanvulling 1 november 2011:
In september heeft de minister van veiligheid en justitie laten weten dat het voornemen bestaat om de voorstellen in te trekken (zie mijn bericht), de officiële mededeling heeft plaats gevonden door middel van een persbericht van 28 oktober 2011. Over de intrekking van het wetsvoorstel is ook deze column verschenen. Zie voorts mijn bericht van 24 oktober.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Personenvennootschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s