Centraal aandeelhoudersregister

PvdA-leden uit de Tweede Kamer hebben voorgesteld om een centraal aandeelhoudersregister te creëren, zie het dossier bij overheid.nl. Of het hier van komt moet nog worden afgewacht. VNO-NCW is er in ieder geval tegen, zo laten zij op 31 maart 2011 weten, lees hun brief.

Het standpunt van de notarissenorganisatie is hier te vinden:

Aandeelhoudersregister
Het bestuur van een naamloze of besloten vennootschap (nv of bv) moet bepaalde gegevens die voor de rechtstoestand van de aandelen op naam van belang zijn, bijvoorbeeld de namen en adressen van de aandeelhouders, bijhouden in een aandeelhoudersregister. Dit is een boekwerk dat het bestuur meestal bij de oprichting van de vennootschap van de notaris krijgt. Iedere vennootschap heeft dus een eigen aandeelhoudersregister. Om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan, is door Tweede Kamerleden voorgesteld een landelijk centraal digitaal aandeelhoudersregister in te voeren.

Standpunt KNB
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat een centraal digitaal aandeelhoudersregister een nuttig hulpmiddel kan zijn bij bestrijding van financieel-economische criminaliteit zoals faillissementsfraude. Ook kan zo’n register bijdragen aan een grotere mate van rechtszekerheid en leiden tot efficiencyvoordelen.
Uit privacyoverwegingen moet een centraal digitaal aandeelhoudersregister alleen toegankelijk zijn voor een beperkte groep personen en overheidsinstanties, bijvoorbeeld het bestuur van de vennootschap, het notariaat en fiscale en justitiële opsporingsdiensten.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk). Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s