Afschaffing preventief toezicht per 1 juli 2011 / inwerkingtreding Wet controle op rechtspersonen per 1 juli 2011

Vooruitlopend op de flexibilisering van het bv-recht wordt het preventief toezicht afgeschaft, zo wordt door het ministerie van veiligheid en justitie meegedeeld.
Per 1 juli a.s komt daar de Wet controle op rechtspersonen voor in de plaats. Kort gezegd komt het er op neer dat het ministerie van v&j een enorme database aan gaat leggen met heel veel gegevens over rechtspersonen naar Nederlands recht. Door middel van datamining worden er gegevens uitgehaald die kunnen wijzen op misbruik, aan de hand daarvan worden toezichthouders (DNB, AFM, enzovoorts) en opsporingsinstanties geïnformeerd die nader onderzoek kunnen doen. Niet alleen aandeelhouders en directeuren worden in de database opgenomen maar ook hun familieleden. Hoe dit in de praktijk gaat functioneren moet nog worden afgewacht. Aandachtspunt is daarbij of “vervuiling” van de database met onjuiste gegevens kan worden voorkomen en of rectificatie mogelijk is.
Aanvulling: Inmiddels is het inwerkingtredings-KB gepubliceerd, zie bij overheid.nl. Het is inderdaad 1 juli 2011.

Hieraan gerelateerd zijn de berichten over bestrijding van faillissementsfraude, zie bijvoorbeeld de artikelen in het FD van 10 mei 2011.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen, Preventief toezicht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s